Pulitzer-díj a megrázó szíriai fotókért

MTI/Index
2013.04.16. 11:59
A díjazott képeken a szíriai polgárháború harcosait, áldozatait láthatjuk egészen közelről.

Két szíriai felkelő őrhelyéről tartja szemmel a terepet egy robbanás ütötte lyukon keresztül, miközben a golyók lyuggatta falon át beszűrődő napfény vékony csíkokban világítja meg fedezéküket. A fenti fotóért Javier Manzanónak ítélte az idei fotós Pulitzer-díjat feature kategóriában a Columbiai Egyetem testülete.

Az AFP fotóriporterének drámai fotója mellett négy másik, Szíriában dolgozó fotóriporter kapott megosztott Pultizer-díjat rendkívüli hír kategóriában. Az AP munkatársai, Halil Hamra, Manu Brabo, Rodrigo Abd, Narciso Contrea és Muhamenned Muhejszen közösen dolgoztak Szíriában, képeiken keresztül a szíriai konfliktus összes arcát megismerhetjük: a harcok borzalmai mellett bemutatják a szíriai felkelők hétköznapjait, a harcok árnyékában, lehetetlen körülmények között élő civilek életét és az ártatlan áldozatok tömegét.

A szíriai polgárháború egyre veszélyesebb az újságírók számára is. Április elején orvlövészek életveszélyesen megsebesítették az ARD német közszolgálati televízió Aleppóban tartózkodó veterán tudósítóját, Jörg Ambrustert. Egy kuvaiti üzletember pedig 100 ezer eurónak megfelelő fejpénzt ajánlott azoknak, akik Szíriában foglyul ejtik az al-Dzsazíra vagy az al-Arabíja arab hírtelevíziók bármelyik tudósítóját.

A tavalyi fotós Pulitzer-díjat egy afganisztáni robbantásos merényletet túlélő lány fotója kapta.