A Magyar Teátrumi Társaság szerint Vidnyánszky ellen lejárató kampány folyik

2013.04.23. 15:45
A Magyar Teátrumi Társaság szerint elszaporodtak a Vidnyánszky Attilát ért igaztalan vádak és lejárató megjegyzések, ezért ők közleményben védik meg a rendezőt, aki szerintük becsületes, jóravaló ember

„A Nemzeti Színház igazgatói kinevezése kapcsán, az elmúlt időszakban elszaporodtak a Vidnyánszky Attila személyével kapcsolatban tett hamis kijelentések, a téves információkon, csúsztatásokon és összemosásokon alapuló híresztelések, melyek - sajnálatos módon - az országunkat és kultúránkat elszigetelni és lejáratni kívánó általános politikai kampány részei.

Az összehangolt lejárató kampány valótlan állításainak kereszttüzében a Magyar Teátrumi Társaság tagsága fontosnak tartja a közvélemény hiteles tájékoztatását, az igaztalan vádak tisztázását, és - a művészi és emberi szolidaritás jegyében - a méltatlanul támadott kollégánk és barátunk melletti kiállást.

Egyesületünk tagjai becsületes, jóravaló, közösségi embernek, kiváló művésznek ismerik Vidnyánszky Attilát, kinek személyiségétől távol áll a kirekesztés, az antiszemitizmus, a rasszizmus bármely formája. Hisszük, hogy tehetségére, elhivatottságára, művészi és vezetői tapasztalataira alapozottan, magas színvonalon valósítja meg a nyertes pályázatában megfogalmazott koncepciót.

A mandátuma lejártakor leköszönő igazgatónak és a társulat valamennyi tagjának gratulálunk a korábbi években elvégzett munkához, s művészi pályájukhoz - akár a Nemzeti Színház társulatán belül, akár azon kívül - további sok sikert kívánunk!

Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a színházi és kulturális erőtérben méltatlan negatív gesztusok, és téves információk terjesztése helyett segítse a valóságon alapuló, árnyalt és hiteles tájékoztatást.

A magyar kultúra, valamint a Nemzeti Színház hazai és nemzetközi jó hírnevének fenntartása, megőrzése jól felfogott érdekünk és közös feladatunk, ezért minden ezzel ellentétes cselekedet megengedhetetlen.

Felhívjuk tehát a színházi szakma és a média képviselőinek figyelmét, tegyenek meg mindent sokszínű és befogadó kultúránk védelme érdekében.” – írja keddi közleményében a Magyar Teátrumi Társaság

A Strasbourgi Nemzeti Színház korábban közleményben jelezte, problematikusnak tartotta Vidnyánszky Attila igazgatói kinevezésének körülményeit. A Strasbourgi Nemzeti Színház részéről felvetődött az előadások meghívásának a lemondása is, de végül ez nem történt meg. Vidnyánszky Attila viszont március 13-án értesítette a Strasbourgi Nemzeti Színházat, hogy a közleményre válaszul két előadásának részvételét lemondja a fesztiválon.