Az amerikai titkosszolgálatok képezték ki a bostoni merénylőt?

2013.04.24. 11:12

Az egyik bostoni merénylőt, az idősebbik Carnajev fivért a grúz és az amerikai titkosszolgálatok által szervezett tanfolyamon képezték ki, állította az Izvesztyija orosz lap a grúz kémelhárítás irataira hivatkozva.

Ezek a lap szerint azt bizonyítják, hogy a Kaukázusi alapítvány nevű grúz szervezet és a Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági tanácsadó nevével fémjelzett Jamestown Alapítvány észak-kaukázusi embereket gyűjtött az Egyesült Államok és Grúzia érdekeit szolgáló feladatokhoz. Néhány tanfolyamon részt vett a tavaly januártól júliusig Oroszországban tartózkodó Tamerlan Carnajev is.

A Reutersnek közben kormányzati források azt is megerősítették, hogy Tamerlan Carnajev neve szerepelt azon a szigorúan titkos adatbázisban, amiben a potenciális terroristákat tartják számon. A források szerint ugyanakkor a lista olyan hosszú – már 2008-ban több mint 540 ezer név szerepelt az adatbázisban –, hogy ez nem jelenti azt, hogy automatikusan figyelték volna a hatóságok.

Az FBI 2011-ben beszélt Tamerlan Carnajevvel, mivel olyan információkat kaptak az orosz hatóságoktól, hogy radikális iszlamisták követője lett. Az FBI semmi arra utaló nyomot nem talált, hogy valós veszélyt jelentene, ugyanakkor a neve felkerült a TIDE listába. Nem szerepelt viszont még azok között sem, akikre különösen nagy figyelmet kell fordítani a reptéri átvizsgálásokkor.

Carnajev felkerült a belügyminisztérium egyik listájára is, amikor 2012 januárjában az Egyesült Államokból Oroszországba utazott. Viszont amikor fél évvel később hazatért, akkor semmilyen olyan információ nem került elő, amiért plusz figyelmet érdemelt volna.

Kedden két kongresszusi ülésen is magyarázatot vártak arra az FBI-tól, miért nem tettek lépéseket, miután 2011-ben kihallgatták a férfit. Az FBI azzal védekezett, hogy átvilágították Carnajevet, de semmilyen gyanús, terroristatevékenységre utaló jelet nem találtak. Az amerikai nyomozók az orosz hatóságoktól ugyan kértek engedélyt, hogy alaposabb nyomozást folytathassanak, ezt azonban sosem kapták meg. Az FBI ügynökei Carnajev családját is kikérdezték, de a beszélgetésekből szintén nem derült ki semmi gyanús.