Tíz nyelven beszél a Pannonhalmi Főapátság

2013.04.25. 16:04
Bevezették az audio guide rendszert a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. Az új technika tíz nyelven, az ismert nyugati nyelveken kívül japánul, szlovákul és oroszul is segít tájékozódni a látogatóknak.

A vendégek egyéni haladási ritmusban, idegenvezető nélkül is megismerkedhetnek a világörökség értékeivel. Ezt a fajta önállóságot sokan kedvelik, de csoportos és tematikus idegenvezetésre is van lehetőség - mondta Rábai László főapáti titkár csütörtökön az MTI-nek.

A tavaszi szezontól a turisták az új látogatóbejáraton át juthatnak a bazilika és a könyvtár épületegyütteséhez. A főbejáratot tehermentesítő új bejárathoz a várköpeny oldalában futó erdei sétányon át érkeznek a vendégek. A bejáraton áthaladók a középkori és a barokk kori várfal egy-egy részletét is megtekinthetik, ezek a régészeti emlékek a bejárat építése során kerültek napvilágra.

A főapátság turisztikai fejlesztésének legújabb eredményei komplex projekthez kapcsolódnak, amelynek központi eleme a bazilika belső terének megújítása volt. A bazilika szerzetesi karakterének erősítésére irányuló rekonstrukció tavaly készült el John Pawson brit építész tervei alapján. Felszentelése 2012 augusztus végén volt. A teljes fejlesztési programot az Európai Unió és a magyar állam 600 millió forinttal támogatta.