Magyar is utazhat a Marsra

2013.05.01. 18:53

Bár sokak szerint egy orbitális blöff az egész, eddig több mint 30 ezren jelentkeztek a világ minden részéről a holland szervezésű Mars One expedícióba. A projekt egy hatmilliárd dolláros költségvetésű, 4 fős Mars-űrutazást takar, amit egy nagyszabású tévés valóságshow-val kötnének össze a szervezők, annyira, hogy utóbbi bevételeiből termelnék ki előbbi költségeit. Bár a világ összes űrhivatala erős kétségeit fejezte ki, hogy megvalósítható-e ebben a formában az űrutazás, a cég magabiztos, már tárgyalásokat folytat az űrhajó megépítéséről a SpaceX-szel, illetve a marsi kolónia életét a tévében közvetítő műholdas rendszer megalkotásáról egy brit céggel.

A BBC információi szerint eddig több mint 30 ezren jelentkeztek szereplőnek a műsorba. Mivel a jelentkezési díj 30 euró, ez azt jelenti, hogy a cég csak ezzel közel egymillió eurót kasszírozott. A jelentkezők egy perces bemutatkozó videóit már meg lehet nézni a Mars One weboldalán, és szavazni is lehet rájuk. A válogatás következő fordulója a tervek szerint már egy előzetes űrhajós-kiképzéssel egybekötött, két éven át tartó tévéshow lesz, amiben 24 -re szűkítik le az expedíció létszámát. Ezek után egy hat éves, kőkemény kiképzés jön, és onnan a legjobb négy ülhet át a 2023-ban startoló űrhajóba. A jelentkezés feltételei egyébként aránylag könnyen teljesíthetőek voltak, legalább 18 éves életkort, 157 centis testmagasságot, és jó látást követeltek csak meg, tudományos vagy műszaki előképzettség, repülési tapasztalat nem szerepelt a kívánalmak között.

A Mars One útja a tervek szerint csak odafelé szól, akik részt vesznek benne, nem térnek vissza a Földre. A kolónia 4 fővel indulna, és ha a tévéshow sikeres lesz, kétévente újabb négy telepes csatlakozik hozzájuk. Hogy mi lesz, ha esetleg nem lesz sikeres a tévéshow, arról egyelőre nem szól a fáma.

A netezők között egyelőre egy 51 éves svéd férfi, Anders videója a legkedveltebb, több mint egymillió lájkot kapott az oldalon, ami azért is különösen figyelemreméltó, mert a videóban semmi érdekeset nem mond vagy csinál, viszont a következő legnépszerűbbet (egy Arteum nevű orosz srácot) így is 950 ezer lájkkal előzi. A svéd űrhajósaspiráns azt tartja fontosnak magáról elmondani, hogy szereti a havat, Rembrandt művészetét, a Stargate sci-fi sorozatot és a videojátékokat. Nála is érdekesebb a jelenleg a harmadik helyen álló, amerikai, de gyanúsan magyar nevű Erica Meszaros, aki nyelvészetet és mesterséges intelligenciát tanult az egyetemen, és meglepő módon van köze az űrhajózáshoz, a NASA gyakornokaként dolgozott a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory kutatóközpontban.