Itt a Nemzeti Színház új társulata

2013.05.03. 11:12 Módosítva: 2013.05.03. 15:35
Vidnyánszky Attila péntek délben bemutatja a Nemzeti Színház új társulatát, érkezik Eperjes Károly és Földes László Hobo is. A 2013/2014-es évad Tamási Áron Vitéz lélek című darabjával kezdődik szeptember 27-én.

Az Index úgy tudja, hogy Vidnyánszky Attila, aki július 1-től tölti be a Nemzeti Színházi igazgatói posztját, április végére összeállította az új társulatot.

14 új, 17 régi

Információink szerint Vidnyánszky leszerződtette Bánsági Ildikót, Eperjes Károlyt, aki színészként és igazgató-helyettesként is dolgozik majd, Földes László Hobót, aki verses-zenés esteket tart majd a színházban, Nagy-Kálózy Esztert, Reviczky Gábort, Schnell Ádámot, Horváth-Lajos Ottót, Kristán Attilát,  Rácz Józsefet, Szűcs Nellit, Varga Józsefet, Tóth Augusztát, Tóth Lászlót és Trill Zsoltot.

A Nemzeti Színház jelenleg 37 fős társulatából 17-en mondtak igent Vidnyánszkynak: Básti Juli, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Nagy Mari, Sinkó László, Söptei Andrea, Szarvas József, Szatory Dávid, Tenki Réka, Tompos Kátya, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya és Újvári Zoltán. A 14 új érkezővel együtt egyelőre tehát úgy tűnik, hogy 31 fősre csökkent a Nemzeti társulata.

Az új évad szeptember 27-én kezdődik Tamási Áron Vitéz lélek című darabjával, amit maga Vidnyánszky visz színre. A premierre a tervek szerint a társulat tagjai már május 26-án, Tamási Áron halálának évfordulóján elkezdik árusítani a jegyeket a Vörösmarty téren.

Vidnyánszky öt darabot rendez

Információink szerint a leendő színházigazgató a 2013/2014-es évadban öt darabot szeretne megrendezni, a Vitéz lelken kívül novemberben Paul Claudel- Arthur Honegger: Johanna a máglyán, márciusban Petőfi Sándor: János vitéz, áprilisban Weöres Sándor: Psyché című darabját. Az utolsó általa rendezendő darabot, Zelei Miklós: Zoltán újratemetve című művét júliusban a Zsámbéki Színházi Bázison állítják színre a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színházzal közösen.

A Nemzeti új évadtervei között szerepel Pilinszky János: KZ Oratórium című műve, amit a holokauszt év előtt tisztelgve Maár Gyula visz majd színre, és Galambos Péter-Kovács-Cohner Róbert: Boldogságtöredék című színdarabjának ősbemutatója, melyet az egyik író, Galambos Péter rendez majd.

Vidnyánszky már korábban bejelentette, hogy szeretné a Nemzetibe rendezni hívni az orosz kortárs színház egyik meghatározó alakját, Viktor Rizsakovot, és a román színház nagyágyúját, Silviu Purcăretét is. Előbbi Gorkij: Éjjeli menedékhely című művét állítja majd színpadra júniusban, utóbbi Shakespeare: Ahogy tetsziket rendezi majd. De úgy tűnik, hogy rajtuk kívül még egy neves külföldi rendezőt sikerült meggyőznie arról, hogy Budapestre jöjjön, májusban Andrzej Bubień érkezik, hogy színre vigye Witold Gombrowicz: Operett című darabját.

Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatót követően az Index kérdésére, miszerint a társulat 31 fős marad-e, azt válaszolta, hogy "nagyon széles körből jönnek majd játszani a Nemzetibe máshonnan színészek, akik ugyan nem lesznek a társulat tagjai, de én úgy kezelem őket, mint például Nagy Annát, Mécs Károlyt, Voight Ágit és néhány határon túli színészt. Másrészt 20-25 év között nincs most színészünk, de a Színművészeti Egyetemmel és a Kaposvári Intézettel együttműködve az elkövetkező években kiválasztom majd azt a néhány színészt, aki a társulatot gazdagítja".

A debreceni Csokonai Színházból érkező igazgató nem kívánta megnevezni, hogy kik lesznek az új Nemzeti vezető színészei, mint mondta, "ezek mind vezető színészek, világbajnok színészek, nagyon jó társulat lesz. Remélem, hogy erről majd azok is meg kívánnak győződni, akik most síratják az Alföldi-féle társulatot. Nyitott szívvel és nagy-nagy kíváncsisággal várunk mindenkit ősztől a színházba".

Hobo: Attila az egyik legjobb barátom

Földes László Hobo az Index kérdésére, hogy mit fog csinálni a Nemzeti Színházban, elmondta, hogy „én 14 éve dolgozom Vidnyánszkyval megszakítás nélkül, Beregszászon kezdtük el a közös munkát, nekem ő az egyik legjobb barátom. Legalább tíz előadóestemet rendezte, ezek között volt Viszockij, József Attila, Pilinszky, és Jim Morrison is, és kétszer megrendezte a Vadászatot is".

"Szerette volna, hogy az, amit én csinálok - és ez nem színészet, hanem leginkább vers és zene műfaja - , az ebben a színházban is jelen lenne. Dolgozom most egy pár új esten, lesz az Utcazenész, amiben szintén a saját dalaim és szövegeim lesznek és a Requiem a bluesért, amit Póka Egonnal közösen írunk. A Csokonai Színházból pedig idehozzuk a Ballada a két sebzett hattyúról című estet, ami Viszockij és Marina Vlady levelezése alapján készült, és Szűcs Nellivel ketten csináljuk. Attila tudja, hogy én milyen vagyok, nem kell tornából felmentett szőke valakinek lennem, hanem, ha Viszockijt is játszom, az én maradhatok".

Mint Hobo elmondta, „játszottam már Attila rendezésében egy-két darabban rövid szerepeket, mert szüksége volt rám, de ott is olyan szövegeket mondtam, amiben magamat alakítottam, és ettől más akusztikát kapott, mintha egy színész mondta volna. Ő nagyon ismer engem, tudja a korlátaimat és a képességeimet. Volt olyan, hogy a kedvéért elmentem Az ember tragédiájába egy kétmondatos szerepért Szegedre, és öt órát ültem ott „feleslegesen”, én ilyet senki más kedvéért meg nem tettem volna”.

Huszan mennek el

Kulka János és Péterfy Bori elsőként jelentette be, hogy nem marad Vidnyánszky színházában, a két színész most leszerződött a Belvárosi Színházhoz egy-egy darabra. Kulka János a Hyppolit című előadás főszerepét fogja alakítani. A darabot szintén egy, eddig a Nemzetiben is dolgozó rendező, Mohácsi János fogja színre vinni. Péterfy Bori pedig Kovács Patríciától veszi át a Kramer kontra Kramer női főszerepét az Orlai Produkció előadásában, és először május 21-én látható Nagy Ervin oldalán a Belvárosi Színházban.

Stohl András sorsa sokáig kérdéses volt, Vidnyánszky Attila szívesen foglalkoztatta volna tovább Stohlt, azonban kezdetben az volt feltétele, hogy a színész „építse le egy kicsit a kereskedelmi tévés szerepléseit”. Vidnyánszky később már ehhez sem ragaszkodott volna, Stohl viszont ennek ellenére úgy döntött, hogy otthagyja a színházat, és leszerződött egy évadra az Eszenyi Enikő vezette Vígszínház társulatához. Stohl Dantont fogja alakítani a Danton halála című darabban, amit Alföldi Róbert rendez.

Stohl egyébként a nyáron két Alföldi Róbert által rendezendő darabban is szerepet kapott, a Kőműves Kelemen rockballada főszerepét és az István, a királyban Koppányt alakíthatja. Előbbit a budapesti RaM Colosseumban mutatják be június 14-én, az István, a király jubileumi produkciójának premierjét pedig augusztus 17-én tartják a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Alföldi egyébként tévés munkát is elvállalt, ő lesz az RTL Klub X-Faktor című műsorának egyik zsűritagja.

Hevér Gábor szintén a Vígszínház társulatának tagja lesz, Znamenák István az Örkény Színházba megy, a Nemzeti Színháztól pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz szerződik Gáspár Sándor, László Zsolt, Makranczi Zalán és Radnay Csilla. Az idősebb színészek közül Molnár Piroska és Marton Róbert sorsáról egyelőre nem derült ki semmi.

A fiatalabb generációból Szabó Kimmel Tamás és Nagy Zsolt már korábban jelezte, hogy szabadúszó lesz. Szabó Kimmelt, aki a TV2-s Voice nevű tehetségkutató műsorvezetője volt, feltehetően újra megbízza a csatorna. Úgy tudjuk, hogy Bánfalvi Eszter, Földi Ádám, Gergye Krisztián, Gerlits Réka, László Attila, Mészáros Piroska és Murányi Tünde további pályája egyelőre bizonytalan.

A mostani darabok nagyrésze lekerül

A leendő színházigazgató arra a kérdésünkre, hogy van-e olyan távozó színész, akiért fáj a szíve, úgy felelt, hogy persze, de csak egy nevet mondott, "László Zsolt, úgy döntött, hogy nem marad, el kell fogadnom ezt". A távozó fiatal színészek kapcsán Vidnyánszky elmondta, hogy "már ők is lassan a harminc évesek táborát gazdagítják, fiatalabbakat keresek most, a János vitézben és a Psychében színészosztályok lesznek fent a színpadon, azokból majd kiemelem azt a néhányat, aki társulati tag lesz".

Vidnyánszky elmondta, hogy mivel a jelenlegi társulat több mint fele elhagyja a színházat, a most is futó darabok túlnyomó többsége lekerül a repertoárról. Azt azonban, hogy melyek maradhatnak meg, a leendő igazgató még nem tudta megmondani, mivel még most is tárgyal a színészekkel arról, hogy vissza tudnának-e jönni az egyes darabokba játszani. Mint mondta, legkésőbb május végéig tisztázódik ez a kérdés.

A kieső darabok pótlására részben befogadó színházként is fog működni a Nemzeti, a beregszászi, illetve a debreceni Csokonai Színházból 14 darabot hoznak fel Budapestre, többek között a 2010-ben POSZT-fődíjas Fodrásznőt, a Gyilkosság a székesegyházban, a Kargyóné, a Bolha a fülben vagy a Szarvassá vált fiú című színdarabokat.