Nem támogatják az urbanisták a Városliget beépítését

2013.05.03. 11:40
A Városligetbe tervezi a kormány az új múzeumnegyedet, ami 20 000 négyzetméter zöld területet venne el a parkból.

Nem támogatja jelenlegi formájában a MúzeumLiget koncepciót a Magyar Urbanisztikai Társaság, - írja a Népszabadság. Az urbanisták egyébként első sorban azt is sérelmezik hogy nem lehetett beleszólásuk a helyszín kiválasztásába, az ötletpályázatot már egyértelműen a Városligeti helyszínre írják majd ki.

A Városligetnek azonban már így is 6 százaléka beépített, egy további 20 ezer négyzetméteres beépítés pedig már a erősen veszélyeztetné a parkot. Baán László miniszteri biztos a Népszabadságnak elmondta, a helyszínt a kormány megfelelőnek tartja, és csak akkor fontolnak meg más javaslatot, ha a komplex kritériumrendszernek az megfelel. Baán szerint a beruházás után nem hogy csökkenne, hanem nő majd is a zöld terület, hiszen például a Ötvenhatosok terén lévő beton parkolót újra parkosítanák.

Az urbanisták a rozsdaövezetben keresnének helyszínt a múzeumi negyednek, felmerült például a Rákosrendező ipari területe is. Baán László szerint ők is több helyszínt vizsgáltak (például Óbudai Gázgyár, Kopaszi-gát, Népliget) de ezek egyike sem felet meg a kritériumoknak (amelyek közül a jó közlekedés az egyik legfofntosabb).

A Városliget környékén már most is 7 múzeum található, a múzeumnegyed megvalósulásával pedig további öt épülne. A Ligetbe épített szupermúzeumba költöztetnék a Várból a Nemzeti Galériát, a Kossuth térről a Néprajzi Múzeumot, Kecskemétről a Fotográfia Múzeumot, és itt kapna helyet az épülettel még nem rendelkező Építészeti Múzeum és a Magyar Zene Háza is. Baán László szerint ezzel a kontinensen egyedülálló komplexitású kulturális városrész jön majd létre.