Az autószerelők és lelkészek birodalma

2013.05.13. 11:12
Memphisről sok minden eszébe jut az embernek, Elvis, a Mississippi folyó, a blues és B.B. King, de nem feltétlenül az autószerelők. Pedig tudományos felmérésünk azt mutatja, az egy főre eső bontók száma errefelé meghaladja az országos átlagot.

A Tennessee állambeli Memphis sok mindenről híres. Itt található Graceland, Elvis Presley otthona, ami meglepően sokkal kevésbé giccses, mint amilyennek az ember az amerikaiakból kiindulva elképzeli és itt van a világhírű Beale Street nevű utcácska, aminek egyik végén áll az Orpheum nevű színház, ahol Elvistől B.B. Kingen át John Lee Hookerig mindenki fellépett, aki a rock 'n' roll és a blues világában valaki (és ahol nem mellesleg Little G Weevil megnyerte az International Blues Challenge nevű blues-versenyt még februárban) és olyan blueskocsmák szegélyezik, amikben Winkler kolléga sírva rogyna az asztalra.

Amiről viszont az útikönyvek nem szoktak beszámolni, az a meglepően nagy számú autószerelő-műhely és templom, amivel a városba kelet felől érkező autós találkozik. A város külső kerületei meglehetősen lepukkantak, kalauzunk szerint a gettósodás az utóbbi hat évben mintha felgyorsulni látszana (Little G 2005-ben még itt élt, elhisszük neki), és ezzel egyenes arányban az auókat pimpelő lepukkant műhelyek és gyanús bontók száma is exponenciálisan emelkedik. Minden sarkon van legalább kettő, előttük a filmekből ismert barna papírzacskóból piáló baseballsapkás helyi erők, a hangszórókból üvölt valami rapper, hogy megkúr mindenkit, aki arra jár, szóval jó a hangulat.

A kontrasztot a templomok adják, metodista, baptista, lutheránus, katolikus, van itt minden, és elképesztő mennyiségben. Rendezett gyepek mögött takaros kis házak ezek, körben persze kerítés, rajta szögesdrót, mert az ördög nem alszik, ugye. Kicsit olyan érzésünk volt, mintha azok az autószerelők, akiknek bejött a biznisz, befektettek volna a spirituális világba, akik nem meg egyelőre nem, nyitottak volna még egy bontót a másik sarkon, hátha beüt a biznisz előbb-utóbb.