Billy, a harmonikás

2013.05.14. 16:31
Billy Gibson nem azonos Billy Gibbonsszal, a ZZ Top gitárosával, akinek a nevét, mint ahogy azt Little G Weevil, díjnyertes magyar bluesgitáros barátunk elmondja egy lemondó sóhajtással, állandóan összekeverik a bluesharmonikáséval. Gibson, a harmonikás Memphisben él, és előszeretettel hord kantáros overállt, Gibbons, a gitáros meg texasi, és nagy szakálla van (nem kender).

Gibsonnal azért ültünk le beszélgetni, mert igyekeztünk Little G Weevil zenész haverjaitól megtudni, mitől hitelesebb egy magyar gitáros-énekes blues zenéje, mint a kismillió kortársáé, mi az, amitől egy kelet-európai zenész őszintébben tudja tolni a klasszikus bluestémákat, és tudja eladni magát egy olyan piacon, ahol Muddy Waters fia sem tud nagy biztonsággal megélni.

Nincs pénzem a bankban, a bluesé vagyok rég

A herflis, aki már járt Magyarországon is, ahol rosszullétig zabálta magáét nokedlivel és két napig nem volt magánál a házipálinkától, azt mondja, hogy Little G-ből a zene, a blues, tradicionális, hagyományos, elméletileg csak cserzett arcú néger zenészeknek tulajdonított feeling olyan erőlködés vagy manír nékül jön elő, amire nem sokan képesek. Az pedig hogy magyar, senkit nem érdekel, mert a zenének nincs nemzetisége.

Aztán dzsemmeltek egy kicsit azon a színpadon, ahol előttük Jimi Hendrix és Elvis is fellépett.