Kerényi lecsapna a Színművészetire

2013.05.22. 11:48
Nem csak buzizott az ominózus, általunk is idézett beszélgetésen Kerényi Imre, hanem minősíthetetlen hangnemben kritizálta a Színművészeti Egyetemet és annak tanulóit. Szerinte jó lenne egy alkirály, aki rendet tesz.

„Lehetetlen dolog, hogy Déryné országában, és Jászai Mari országában így képezzük a színészeket. Én arra gondoltam, ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném egy színházhoz. Aztán csináljanak amit akarnak. Azt gondolom, egy nemzeti kultúrában a színészeket nemzeti szellemben kell nevelni, pont. Én úgy vettem észre, hogy kitűnő színészeket képeznek, de kis rabszolgák. Jól szót fogadnak, igen, rendező bácsi, minden nagyon jó, hú de nagyon balliberálisak, mert azt muszáj" - közölte a Belvárosi Polgári Szalonban Kerényi Imre Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház következő igazgatójának jelenlétében, írja a színház.hu.

Királyságot szeretne

„Én arról álmodoztam pár éve, hogy itt megnyerik a választást, aztán egy alkirály odakerül, és kézbe veszi a színészoktatást” – ismételte meg később Kerényi az alkirály szót. Kerényi szerint a színészeknél még egy zalaegerszegi kántor is ügyesebb és képzettebb. A rendező a beszélgetés alatt többször is elszólta magát, egy alkalommal például azt fejtegette „egyáltalán nem baj, hogy kirúgták Alföldit”, majd helyesbített, hogy nem kirúgták, hanem lejárt a szerződése. Lezárásképpen pedig kifejtette az általunk is közölt véleményét Vidnyánszky jövőbeli színházáról, mely „legalább nem a buzikról fog majd szólni.”

A Hallgatói Hálózat közleményben szólította fel Kerényi Imrét, hogy ne kritizálja a felsőoktatási intézményeket. Emellett felszólítják Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét és Klinghammer István felsőoktatási államtitkárt, hogy határolódjon el Kerényi Imre felsőoktatást érintő kijelentéseitől.

„Annak a gondolatnak még a felmerülését is elutasítjuk, hogy az egyetemek, főiskolák állami fenntartása az oktatás, kutatás által tükrözött politikai, vallási vagy nemzeti-etnikai eszméken múlhat, függetlenül ezen eszmék konkrét tartalmától. Elfogadhatatlannak tartjuk ezért Kerényi Imre Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatos kijelentéseit, azt, hogy a miniszterelnöki biztos nehezen definiálható nemzeti gondolatok hiánya miatt vonná meg az egyetem támogatását. A felsőoktatásban tanulók “nemzetietlen, balliberális rabszolgákként” való arrogáns beállítását visszautasítjuk, úgy véljük, a homofób megnyilvánulásoktól sem visszariadó Kerényi ezzel súlyosan megsértette a magyar felsőoktatás érdemeit” – áll a közleményükben.

Nem lenne gond

Kerényi Imre számára valószínűleg valóban nem okozna gondot a támogatás megvonása, jelenleg ugyanis abban a József Attila színházban rendez, amit a szakmai bizottság határozott javaslata ellenére kapott meg Nemcsák Károly. Nemcsák vezetése alatt a színház elveszette nézőnek egy harmadát, és nem lett túl sikeres a Kerényi által rendezett Feketeszárú cseresznye című darab sem (mely Kerényi egyik kedvence, és a legjobb Trianonról szóló műnek tartja). A darabnak decemberben volt a bemutatója, de a májusi előadáson a nézőtér alig húsz százalékát tudják megtölteni. "Alföldi Nemzeti Színházában" jelenleg minden előadás telt házzal megy.

Kerényi  Imre sosem tartotta távol magát a politikától, pályafutását még az MSZMP-ben kezdte, 1990-ben már az MDF országgyűlési képviselő-jelöltje volt. Részt vett az SZDSZ által is támogatott Demokratikus Charta sétáin is. Jelenleg a kormány tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízottja. Idén 300 milliós állami támogatásból Nemzeti Könyvtárat épít. Mivel számos könyvnek a jogdíját nem sikerült megszereznie vagy tisztáznia, helyettük mást ad ki, vagy éppen újakat írat.