EMMI: a Krétakör is kapott 100 milliót

2013.05.31. 15:52 Módosítva: 2013.06.04. 16:26
Az EMMI közleményben cáfolta Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetőjének azon állításait, miszerint a Krétakör csaknem húszéves működése során soha nem kapott pályázat nélkül állami pénzt.

Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezető igazgatója annak kapcsán nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, hogy pénteken Markó Iván és a Magyar Fesztivál Balett Az ember tragédiája című előadása után, a taps közben megafonban hívta fel a figyelmet arra, hogy nemrég Markó Iván soron kívül, kormányzati keretből kapott 130 millió forintot együttese működtetésére.

Krétakör akció Markó Iván premierjén

A Krétakör ügyvezetője a lapnak arra a kérdésére, hogy az elmúlt húsz év nem az egyedi támogatásokról vagy éppen a belterjes pályáztatásról szólt-e, Gulyás úgy felelt: "Ha adott esetben egy ilyen satus quo kialakul, az nem jelenti azt, hogy a következő húsz évben is ilyen módon működtessük a rendszereinket. A Krétakörnek mindig is pályázati kötelezettége volt, sőt a mi működésünk indukálta azt, hogy legyen egy külön színházikeret. Görgey Gábor akkori kulturális miniszter adott volna pályázat nélkül pénzt a társulatnak, mi azonban jeleztük, hogy ez így problémás, ki kell írni pályázatot, és átlátható módon kell azt odaítélni. A Krétakör csaknem húszéves működése során soha nem kapott pályázat nélkül állami pénzt" - idézi nyilatkozatát a szinhaz.hu.

Az EMMI közleményben reagált Gulyás állításaira, mely szerint a Krétakör ügyvezetője valótlant állított, "az igazság ezzel szemben az, hogy a Krétakör Alapítvány 2008-ban hároméves támogatási szerződést írt alá az akkori Oktatási és Kulturális Minisztériummal évi 100 millió forintos támogatási összegről. A szerződést Hiller István miniszter egyedi döntése alapján kötötte meg a tárca pályázat nélkül. A támogatási szerződés alapján a Krétakör 2008-ban 100 millió Ft, 2009-ben 75 millió Ft, 2010-ben 25 millió Ft-os egyedi támogatásban részesült".

Az EMMI közleményére reagálva a Krétakör kijelentette, hogy "csúsztat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amikor azt sejteti, hogy a Krétakör Markó Ivánhoz hasonlóan egyedi kijárásos rendszerben kapott támogatást a 2010 előtti kormány idején".

Mint írták, "nem volt kivételezett státusza a korábbi MSZP-SZDSZ kormányzat idején a Krétakörnek, az ezzel kapcsolatos híresztelés hazugság, az ezt sugalló minisztériumi közlemény a szakmai és politikai szempontok utólagos egybemosására tett sanda és kártékony kommunikációs kísérlet. Ezzel szemben a Krétakör volt az, amely 2002-ben, amikor Görgey Gábor kulturális miniszter kezdeményezte, hogy a társulat részesüljön kiemelt, egyedi támogatásban, elutasította a javaslatot. Gáspár Máté és Shilling Árpád, a társulat akkori vezetői épp a kulturális finanszírozás rendszerének átláthatósága miatt ezt nem tartották megfelelőnek. Ezért Baán László akkori kulturális államtitkárral egyetértve, a nem-normatív alapon finanszírozott, alternatív és független társulatokat évről-évre növekvő pályázati támogatáshoz juttató speciális színházi keret kidolgozását szorgalmazták. A Krétakör egyike volt a pályázóknak akkor is, amikor 2004-től kezdődően, többek között a társulat szakmai teljesítménye elismeréseként, létrejött a kiemelt keret, amelyből a Minisztérium pályázatain ekkortól évente 100-100 millió forint működési támogatásban részesült Alapítványunk.

2008-tól az új előadóművészeti törvény 4§/d pontja értelmében lehetővé vált, hogy a miniszter „legfeljebb öt évre szóló, többször megújítható közszolgáltatási szerződést köt meghatározott művészeti feladatokra kivételesen magas színvonalú művészi teljesítményt felmutató, hazai és nemzetközi szinten kiemelten elismert – nem állami tulajdonú – előadó-művészeti szervezettel.” A lehetőség a törvény újraszabott változatában is módosítás nélkül továbbélt, akkori előképe a Budapesti Fesztiválzenekar támogatási modellje volt. A támogatás megítélése szakmai terv-prezentációhoz volt kötve (ez honlapunkon elérhető) így kaphatott a Krétakör komoly vállalások mentén és tételes elszámolási-beszámolási kötelezettség mellett, évente 100 millió forint támogatást – megjegyzendő, hogy vállalását a Minisztérium évről-évre egyoldalúan módosította, így a finanszírozási modellkísérlet nem sikerülhetett. Tehát a Krétakör egykori és a Magyar Fesztivál Balett (MFB) jelenlegi közpénzhez juttatása között nem vonható párhuzam".