Orbán Viktor unokatestvére lesz a a Brüsszeli Magyar Intézet vezetője

2013.06.04. 16:02
Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont eddigi ügyvezető igazgatója veszi át a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet vezetését.

Vitézy Zsófiát a Balassi Intézetet felügyelő közigazgatási és igazságügyi miniszter nevezte ki a Brüsszeli Magyar Intézet élére - mondta el az MTI-nek kedden a Balassi Intézet főigazgatója. Hatos Pál közölte: a kulturális szakember az ilyenkor szokásos felkészülési időszak után, szeptember 1-jén veszi át az intézet irányítását.

Vitézy Zsófia újságíró, dokumentumfilm rendező, volt a Magyar Hírlap újságírója 1995-ig, majd dolgozott az MTV-nél, aztán a nagybátyja, Vitézy Tamás által alapított Reform című újság főszekesztője lett, később a Magyar Nemzet újságírója volt. A 2010-es kormányváltás után Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtófőnöke lett, majd 2011 februárjától a Budapesti Fesztiválközpontot vezette.

Vitézy egyébként Orbán Viktor első fokú unokatestvére, nagybátyja pedig Vitézy Tamás milliárdos, többek között a Helyi Téma című újság kiötlője és kiadója. A Helyi Témával Vitézy bevallottan Orbán Viktor kormányzásának szellemiségét kívánja támogatni, vallotta meg a Népszabadságban. Vitézy Zsófiának egyébként Vitézy Dávid a BKK vezérigazgatója is a rokona, konkrétan a féltestvére.

A Nol.hu úgy tudja, felmerült, hogy nem keresnek Vitézynek utódot, hanem a Művészetek Palotája alá vonnák a fesztiválokat, mivel hasonló profilú koncerteket, előadásokat (is) szervez mindkét intézmény.

Az is felmerült azonban hogy a főváros és a minisztérium közös céget hoz létre, melybe összevonják a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központot és a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri színpadokat üzemeltető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft-t, és ennek vezetésre az utóbbi cég vezetőjét, Bán Teodórát kérnék fel.