230 millió forintot kap a József Attila Színház

2013.06.12. 17:15
A József Attila Színház felújításának támogatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A teátrum részleges felújítására 230,4 millió forintot fordítanak a 2013 és 2015 közötti időszakban.

A forrás biztosítása mellett a Fővárosi Közgyűlés határozatában felkéri a József Attila Színház Nonprofit Kft.-t a feladat megvalósítására. Az előterjesztést egyhangúlag fogadták el. A dokumentum felidézi, hogy a József Attila Színház Nonprofit Kft. az elmúlt években többször jelezte a Főpolgármesteri Hivatalnak: a színház épülete, amely a Fővárosi Önkormányzat tulajdonát képezi, rossz műszaki állapotban van.

A Főpolgármesteri Hivatal által elkészíttetett műszaki állapotfelmérés alapján a felújítás idei elkezdése érdekében 59 millió 150 ezer forint összegű fedezet átcsoportosításáról döntöttek. A fennmaradó 171 millió 250 ezer forintot, a jövő évi, illetve a 2015. évi költségvetés terhére biztosítják a színház számára.

A munkálatok 2013 júliusában indulnának és 2015 decemberében fejeződnének be. A felújítási feladatok között szerepel a tűzjelző rendszer korszerűsítése, a tartalékvilágítás és a biztonsági világítás felújítása, fűtéskorszerűsítés, a légtechnikai hálózat részleges felújítása, az öltözők és a vizesblokkok felújítása, a színpadtéri nyílászárók és a függönyök cseréje, a nézőtéri helyiségek és a kiszolgáló helyiségek részleges felújítása. A feladatok között van a hatásvilágítási rendszer és a hangrendszer korszerűsítése, az elektromos hálózat és a világítási berendezések részleges felújítása, a nézőtéri székek cseréje, a külső nyílászárók cseréje, a főbejárati és nézőtéri előcsarnok üveg portáljának cseréje, és a kapcsolódó egyéb járulékos munkák.

Mint arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk, Nemcsák Károlyt a szakmai testület javaslata ellenére nevezte ki a főváros a József Attila színház élére. A színház az elmúlt években mintegy 120 millió forintos tartozást halmozott fel, a szakmai bizottság szerint Nemcsák pályázata nem tartalmazott arra vonatkozóan megnyugtató tényeket, hogy hogyan kívánja a színházat gazdaságosabban működtetni. A Nemcsák Károly által igazgatott József Attila Színház egy év alatt 40 ezer nézőt vesztett, saját bemutatóik is kevés nézőszámmal futnak.