Színházat kaphat Alföldi

2013.06.12. 12:56
Az Origo értesülései szerint bár Alföldi Róbert letett róla, mégis úgy tűnik, hogy színházat adhat a kormány a Nemzeti Színház leköszönő igazgatójának. A lap szerint a kormány még az induláshoz szükséges pénzügyi forrásokat is biztosítaná, de utána magánszínházként működne tovább az Alföldi-társulat.

Az Origo szerint Alföldi áprilisban egyeztetett egy új fővárosi játszóhelyről Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszterrel és Halász János kulturális államtitkárral, később azonban a tárgyalások megakadtak. Azonban úgy tudják, a kormány szándéka továbbra is áll, és a tavaly felszámolt Budapesti Kamaraszínház egy éve üresen álló Asbóth utcai Shure stúdióját, illetve Ericsson Stúdióját adnák Alföldiéknek.

Az ügyről nyilatkozott egy kormánypárti képviselő, aki azt mondta, első körben 100-150 millió forintot adnának a felújításara, de az is lehet, hogy a később havi hozzájárulást is utalnának. A kezdeményezést állítólag a miniszterelnök is támogatja, mivel szerinte Alföldi tehetséges, és van igény a művészetére.

Más források szerint azonban így legalább „Alföldi szája be lesz fogva, és nem kelti a kultúrkampfos panaszkodásaival rossz hírét a kormánynak.” A kormány ugyanis nem vette jó néven, amikor a múlt héten az Index megírta, hogy a Nemzetiben lehet, hogy a fizetésüket sem kapják meg a színészek, mivel az Emmi nem írta alá a szükséges szerződéseket. Mivel a színészek többsége szeptembertől már leszerződött valamelyik színházhoz, idén már biztosan nem tud elindulni Alföldi új teátruma, de ősszel folytatódnak a tárgyalások.

Alföldi korábban azt nyilatkozta, hogy látva az Új Színház rossz nézőszám adatait, a főváros kulturális vezetése tárgyalt vele arról, hogy vegye át ő a színház vezetését. Mint azt az Index is megírta, az Új Színház és a József Attila színház 2011 óta elvesztette nézőinek harmadát. A Fővárosi Önkormányzat kérdésünkre cáfolta Alföldi állításait, szerintük nem tárgyaltak a rendezővel az Új Színházról. Végül erről szabályos nyilatkozatháború robbant ki Tarlós István főpolgármester és a Nemzeti leköszönő igazgatója között.

Az Origo megkereste Alföldi sajtófőnökét, aki nem tudott semmit az ügyről.