L. Simon: Alföldi kifigurázta Vidnyánszkyt

2013.06.18. 16:14 Módosítva: 2013.06.18. 16:16
L. Simon László volt kulturális államtitkár bár nem ért egyet a "buzizással", azt fontosnak találja, hogy vitázni lehessen a Nemzeti Színház kapcsán a homoszexualitás tematizálásáról.

L. Simon László fideszes képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában volt vendég hétfőn annak kapcsán, hogy blogbejegyzésében elhatárolódott a jobbikos Novák Előd zsidót és melegeket érintő kijelentéseitől.

A volt kulturális államtitkár szerint azonban az nem lehet, hogy "az ez elleni tiltakozásunk elterelje a figyelmet arról, hogy vannak olyan kérdések, adott esetben a szexuális hovatartozásnak a kérdése, amiről értelmiségi, kritikai vitákat kell és lehet folytatni". L. Simon szerint "tisztességesen, felelősen és kritikusan kell megvitatni azt, hogy a homoszexualitás témájának egy állami pénzből fenntartott színházban milyen mértékig van helye".

Az ATV műsorában (itt nézhető meg) a fideszes képviselő ugyanakkor azt is mondta, hogy azt is meg kéne vizsgálni, hogy "a szakralitás milyen módon jelenjen meg egy állami intézmény életében, történetesen mondjuk Vidnyánszky Attilával kapcsolatban számosan kritikaként vetették fel, és ha jól emlékszem, akkor a Mephisto legutóbbi Nemzeti Színházbeli kivitelében meg is jelenik ott szereplőként, kifigurázva természetesen, előre vetítve azt ahogyan fel fogja szenteltetni a Nemzeti Színházat".

L. Simon viszont nem emlékszik jól, ugyanis az előadásban nincs ilyen jelenet. Az Alföldi-Vidnyánszky konfliktusra is mindössze két jelenet utal. Az egyikben a Gáspár Sándor alakította hamburgi színházigazgató kapja meg azt a levelet, amiben arról értesítik, hogy nem viheti tovább a teátrumot, a másikban a László Zsolt alakította, katonai miniszterelnök mondja a nácikhoz átállt Hendrik Höfgenhez, hogy kap egy szép, nagy színházat, rendezhet egy nagy sajtótájékoztatót és bemutathatja az új évadot. A Mephistoról szóló kritikánkat itt olvashatja el.