Menekültek történetei a Deák téren

2013.06.19. 20:44
Megkapó fotósorozat a háború elől hozzánk menekülőkről és rendhagyó vetítés három estén át a Deák téren.

A június 20-i Menekültek Világnapja alkalmából az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) elindítja világméretű  kampányát, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet, milyen hatással vannak a háborúk a családokra. Az 1család kampány megrázó menekülttörténetek sorát meséli el szerte világból, benne Közép-Európából, és egy különleges projekt keretében szólítja fel cselekvésre mindazokat, akik szeretnék támogatni a világ menekültjeit.

A kampány megmutatja, milyen tragikus módon képes a háború vagy az üldöztetés megváltoztatni egy család életét egyetlen perc alatt, de egyúttal azt is hangsúlyozza, hogy bárki képes segítséget nyújtani. Magyarországon az 1család kampányoldal olyan menekültek történeteit meséli el, akik még ma is küzdenek azért, hogy újra együtt lehessenek a családjukkal,miután a hazájukban tomboló erőszak elszakította őket egymástól.

Az 1tárgy projekthez az amerikai Brian Sokol A legfontosabb tárgy (The most important thing) című, az UNHCR égisze alatt egy dél-szudáni és egy jordániai menekülttáborban készült portréfotó-sorozata adta az inspirációt. A projekt rávilágít azokra a nehéz döntésekre, amelyeket a menekült családoknak meg kell hozniuk, amikor arra kényszerülnek, hogy elhagyják az otthonukat. A felvételeken, melyeket az UNHCR munkatársai készítettek azzal a legfontosabb – vagy éppen egyetlen – tárggyal láthatók, amit magukkal hoztak, amikor az életveszély elől elmenekültek. A kampányhoz magyar hírességek is csatlakoztak, akik pedig azzal a tárggyal lettek megörökítve, amelyet ők magukkal vinnének, ha sors egyszer úgy hozná, hogy menekülniük kell. Az UNHCR kampányában szereplő hazai közéleti személyiségek: Al Ghaoui Hessna televíziós újságíró, Miklósa Erika operaénekes, Sena Dagadu, az Irie Maffia együttes énekese, Gerendai Károly üzletember, a Sziget Fesztivál alapítója és ügyvezetője, valamint Kiss Tibor, a Quimby együttes gitáros frontembere.

Az 1család kampányoldalról bárki feltölthet egy képet magáról a világhálóra azzal a tárggyal, amit kiválaszt. Onnan a fotók a projekt nemzetközi Pinterest üzenőfalára kerülnek, illetve mindenki a saját Facebook oldalára is feltöltheti a Ha menekülnöm kellene (If I had to flee) új kampányalkalmazáson keresztül.

A Menekültek Világnapja alkalmából Budapestre érkezik a New Yorktól Rómán át számos helyen bemutatásra multimédia vetítés, amelynek címe Menedék és Gondoskodás: Számtalan Utazás Története (Sanctuary & Sustenance: The Story of Many Journeys). A chicagói Art Works for Human Rights alkotása 2013. június 19-21. között három estén  át, este 21.15 és éjfél között lesz látható a Deák téri Evangélikus Templom homlokzatára vetítve.

A multimédia alkotás mintegy 15 perc hosszú, és világszerte olyan középületek, közösségi központok, templomok és más egyházi intézmények homlokzatán lesz látható, amelyek a történelem során rendre befogadták a rászorulókat, és menedéket nyújtottak nekik.