35 millióért adnák el Banksy graffitijét Londonban

2013.06.25. 16:57
A leghíresebb Banksy-graffiti lesz a Bonhams londoni aukciójának fénypontja.

Akár a 100 ezer fontot (35 millió forint) is elérheti Banksy brit graffitiművész, politikai aktivista és festő egyik leghíresebb utcai alkotása a Bonhams aukciósház csütörtöki londoni árverésén.

A Love is in the Air című, nagyrészt fekete-fehér stencilképen tüntető hajít el egy színes virágcsokrot. Ez a kép látható Banksy 2005-ben megjelent, Wall and Piece című könyvének borítóján, és ma már a "gerillafestő" egyik leghíresebb utcai alkotásaként tartják számon. A Bonhams kortárs művészeti szakemberének közleménye szerint Banksy munkái még soha nem voltak ennyire népszerűek a gyűjtők körében.

A személyazonosságát gondosan őrző művész egyik alkotását több mint 750 ezer fontért (263 millió forint) árverezték el június elején. A Slave Labour (Rabszolgamunka) című utcai falfestmény, amely térdeplő fiúcskát ábrázol, aki varrógép fölé görnyedve varrja a brit nemzeti lobogót, a Poundland nevű bolthálózat egyik londoni üzletének faláról "tűnt el" idén februárban, majd nem sokkal később meghirdették az árverését Miamiban.

A kép eltűnését övező viták és felháborodás miatt azonban a tételt az utolsó pillanatban visszavonták az árverésről, ám a tulajdonjogi kérdések tisztázását követően, ismét árverésre bocsátották egy zárt körű londoni aukción.

A Bonhams Kortárs Művészeti és Dizájn tárgyakat felvonultató árverésén más brit művészek alkotásaira is licitálhatnak az érdeklődők. A 129 tétel között sorakoznak Damien Hirst fröcskölt, kerek, forgó festményei; a Gilbert & George nevű művészpáros két munkája és Tracey Emin egy szobra és egy rajza. A kortárs művészet kedvelői emellett japán, indiai, francia, kínai, olasz művészek és az amerikai Jeff Koons alkotásaira, valamint dizájner bútorokra is licitálhatnak a csütörtöki aukción.