Az NKA kiakadt Makk Károlyra

2013.06.27. 09:25
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) sértőnek találta Makk Károly filmrendező kijelentését, miszerint „zűrzavarosak” az Alap pályázati döntései, - derül ki a szervezet sajtóközleményéből.

Makk Károly akkor kritizálta az NKA-t, amikor kiderült hogy az általa irányított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tervezett fesztiválját nem támogatta az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma.

Az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának tavaszi felhívására összesen 388 darab pályázat érkezett – áll a sajtóközleményben. A pályázók 3.587.985.411 forintot igényeltek tervezett programjaikhoz, miközben a kollégiumnak alig 1 milliárd forint – az NKA által 2013-ban várhatóan szétosztható keret tizede – állt rendelkezésére. A független kurátorok végül 188 pályázó igényét támogatták – általában nem a teljes igényelt összeggel – összesen 964 millió forinttal.

A NKA kiemelte még, hogy a pályázati felhívásában kitételként szerepelt, hogy a kollégium bírálata soránkiemelten veszi figyelembe a huzamosabb ideje, kiemelkedő kulturális értéket létrehozó fesztiválokat, ami az I. Széchenyi Akadémia Fesztivál esetében nem mondható el, hiszen ez most először került volna megrendezésre. Viszont 20 milliónál nagyobb összeggel tudta támogatni például a Művészetek Völgye Fesztivál, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a 10. Veszprémfest vagy a 22. Zempléni Fesztivál megrendezését.

A Nemzeti Kulturális Alap alelnök, L. Simon László felhívja a figyelmet arra, hogy az Alap működése teljes egészében átlátható, de a rendelkezésére álló forrásai végesek. Az NKA-t hibáztatni, és az évente sok ezer programot támogató pályázati döntéseket „zűrzavarosnak” nevezni szerinte meggondolatlan kijelentés.