no

Eltemették James Gandolfinit

2013.06.28. 08:29
Hazakerült a Maffiózók sorozat elhunyt színésze, James Gandolfini holtteste. Gandolfinit szülővárosába, a New Jersey államban található Weswoodba szállították haza egy magánrepülőn, ahol fiatalkora nagyrészét is töltötte. Gandolfini Olaszországban, Rómában vakációzott, amikor szívrohamot kapott. 51 éves volt, halála a pályatársait is megrendítette.

Utolsó útjára több mint 1800 ember kísérte el a Szent János templomba, köztük New Jersey kormányzója, színésztársai, és sorozatbeli kollégái, írta a USA Today. Kowalski tiszteletes beszédében elmondta, hogy bár nem örült a sorozatban megjelenítet erőszaknak, csodálta Gandolfini azon képességét, hogy a "sötétséget emészhetően tette  elérhetővé számunkra".  Arról is beszélt még, hogy a karakter, Soprano emberségének kulcsa a sebezhetősége volt. Gandolfini egyszer azt mondta neki, hogyha kivennék a terapeutájával folytatott beszélgetésket a sorozatból "nem különösebben érdekelne ez az ember, vagy bármi ami történt vele".

Ivott előtte

Legalább 4 feles rumot, két pina coladat és két sört ivott a halálát megelőzően Gandolfini, miközben garnélarákot és libamájat evett. Mindössze néhány órával a halála előtt döntötte le ezeket, hivatkoztaVelvet a New York Post-ot. A hírek szerint Gandolfini alkohol- és drogfüggőséggel küzdött.

Az olasz származású, de már Amerikában született színész a kilencvenes évek eleje óta játszott Broadway-darabokban, hollywoodi filmekben, írta róla a Comment:com. A Maffiózokkal robbant be a köztudatba 1999-ben, előtte főként mellékszerepeket játszott, például a Tiszta románcban, vagy a Szóljatok a köpcösnek című vígjátékban.

Tony Soprano alakításáért összesen 3 Emmy-díjat kapott, a tévés Oscarnak számító díjra összesen hatszor jelölték, ennél több jelölést ugyanazért a szerepért csak Peter Falk kapott, mint Columbo hadnagy. A szerepet egyébként nagyrészt olasz származásának köszönhette, az HBO ugyanis a igyekezett olyan, a sorozat indulásakor javarészt ismeretlen színészekből összeállítani a sorozat Soprano családját, akik a való életben is olasz gyökerekkel rendelkeznek, nem kell tanult akcentussal játszaniuk.

Bár a tévében általában kőkemény figurákat alakokat, verőembereket, maffiózókat játszott, a való életben pacifista, és kifejezetten szerény, visszahúzódó alkatú emberként írták le kollégái, aki ha csak lehetett, kerülte a sztársággal járó médiaérdeklődést. A Maffiózók íróival is sokszor keveredett vitába, azt szerette volna elérni, hogy a karaktere kevésbé legyen brutális, és a sorozat ne erősítse az olasz-amerikaiakkal kapcsolatos előítéleteket. Saját magát Woody Allen 130 kilós kiadásaként jellemezte több interjúban. Szenvedélyes motoros volt, 2006-ban egy motorbalesete miatt három hónapot csúszott a Maffiózok utolsó részeinek forgatása.

A Maffiózókat a kritika minden idők legjobb sorozatai között tartja számon, olyan jelentőségűként a tévézés történetében, mint a Keresztapa a moziban.