Megváltozik az Erzsébet tér

2013.07.04. 17:24
Egy 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül 2014 márciusáig az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park. A nettó 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megújul a park és bővül a Design Terminál épülete is.

Egy 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül 2014 márciusáig az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park. A nettó 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megújul a park és bővül a Design Terminál épülete is.

Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos a beruházás sajtótájékoztatóján felidézte: az Erzsébet téri épület 1997 óta befejezetlen, pedig 2000 óta rendelkezik minden szükséges építési engedéllyel. Augusztus 1-jén azonban a főváros az Erzsébet tér két helyrajzi számon nyilvántartott területének (az Akvárium Klub fölötti parknak, valamint a park és a Design Terminál közötti sétánynak) a tulajdonjogát átadja az államnak, a tulajdonviszonyok rendezése után pedig szeptember végén megindulhat a régóta tervezett második ütem megvalósítása.

Az Akvárium Klub szeptember, a Design Terminál december végéig fog zavartalanul üzemelni, csak három hónapig lesz teljesen körbekerítve a tér - tette hozzá. A miniszteri biztos hangsúlyozta: a tervfelülvizsgálatoknál figyelembe veszik a Design Terminál, az Akvárium Klub és a Fröccsterasz véleményét is.

A beruházás eredményeképpen az EKKP lépcsője melletti, jelenleg raktárként használt 1000 négyzetméteres teremben alakítják ki az Erzsébet Műhelyt, amely elsősorban a nagycsaládosok és hátrányos helyzetűek - az Erzsébet-program célközönsége - számára kínál kedvezményes árú programokat. A park is számos családi rendezvénynek, termelői piacnak, fesztiválnak, télen korcsolyapályának ad otthont, míg a Deák tértől a Szent István-bazilika felé vezető sétányt kiszélesítik.

Muraközy Péter, az Akvárium Klub vezető programszervezője elmondta, hogy a klub Bajcsy-Zsilinszky út felőli, most lezárt részén egy 1500 fős, európai színvonalú koncertterem létesül, ezzel olyan könnyűzenei központ jön létre, amely régóta hiányzik Budapestről.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója arról szólt, hogy intézményük nemcsak megmarad mai helyén, de új terekkel, új funkciókkal is bővül, és terveik szerint a jövőben az Akvárium Klub termeiben is rendeznek majd programokat a hazai start-up szektornak.

Guller Zoltán elmondta, hogy az áfa nélkül 1,7 milliárd forintos beruházási keretből 500 milliót a park rendbetételére fordítanak. A számítások szerint 15 év alatt megtérülő beruházást az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. finanszírozza, így állami forrás nem szükséges hozzá - hangsúlyozta.