Spanyolok is vizsgálják Neruda maradványait

2013.07.11. 16:38
Spanyolországban is vizsgálni fogják Pablo Neruda, a negyven éve elhunyt chilei költő földi maradványait, hogy fény derüljön halálának pontos okára.

Három hónappal a chilei költő földi maradványainak exhumálása után Mario Carrozo, az ügyet vizsgáló chilei bíró bejelentette, hogy a Murciai Egyetem törvényszéki orvosszakértői szolgálatának küldik el elemzésre a maradványokból vett mintákat.

Az áprilisban exhumált holttest maradványain a chilei vizsgálatok szerint áttételes prosztata rákbetegség jelei láthatóak. A feltételezett mérgezést azonban nem tudták a helyi szakemberek kizárni. Szövetmintákat küldtek egy amerikai laboratóriumba, hogy tisztázzák a halál okát.

Neruda Isla Negrában lévő sírját bírósági rendelet alapján nyitották fel, hogy kiderüljön, valóban rák következtében halt-e meg a Nobel-díjas költő, vagy a Pinochet-féle puccsot követően méreginjekcióval végeztek vele baloldali kötődése miatt. Santiago de Chilében több mint tíz chilei és külföldi szakértő vizsgálta meg a maradványokat.

Pablo Neruda 1973-ban, a Salvador Allende vezette szociáldemokrata kormány ellen elkövetett katonai államcsíny után alig két héttel halt meg. Halála körülményeinek kivizsgálására a chilei Kommunista Párt (PC) vezetője nyújtott be keresetet több mint másfél éve. A párt - amelyhez Neruda erős szálakkal kötődött - a költő egykori sofőrjére és titkárára, Manuel Arayára hivatkozva azt állítja, hogy az írót megmérgezték, és nem a rákban halt meg.

A költő ügyét 2011 nyarán vették fel arra a listára, amely az emberi jogok megsértésének az igazságszolgáltatás által máig ki nem vizsgált hétszáz esetét tartalmazza.

Egy hónappal ezelőtt újabb bizonyíték merült fel azzal kapcsolatban, hogy Nerudát megmérgezték, Pablo Neruda halálának kivizsgálását a chilei Kommunista Párt (PC) ügyvédje, arról számolt be, hogy Sergio Draper doktor, aki elmondása szerint jelen volt a költőfejedelem 1973. szeptember 23-i halálakor, most azt állítja, egy másik, Price nevű orvos is ott volt. A Price név azonban sehol sem bukkan fel a kórházi dokumentumokban, a férfiről adott leírás azonban illik Michael Townley állítólagos CIA-ügynökre, aki együttműködött a Pinochethez hű chilei titkos rendőrséggel (DINA). Vagyis felmerült a gyanú, hogy ha Nerudát valóban megmérgezték, és nem a prosztatarák végzett vele, akkor Townley lehetett a tettes.