Senkinek nem kellett Schindler listája

2013.07.30. 14:29
Nem kelt el az ebay árverésén Oscar Schindler híres listájának egy példánya, amely 14 gépelt oldalon sorolta fel annak a 801 zsidónak a nevét, akit a német gyáros meg akart menteni a holokauszttól.

A hétvégén zárult aukció iránt nagy volt az érdeklődés, de végül senki sem adta meg a hárommillió dolláros (676 millió forintos) kikiáltási árat. A eBay online aukciósház azonban nem volt csalódott az eredménytelenség miatt. "Több mint félmillióan kísérték figyelemmel az árverését és 13 ezer fölött voltak azok, akik fontolóra vették a vásárlást" - mondta el Eric Gazin, hangsúlyozva, hogy az utóbbi szám szokatlanul kiugró.

1.png

Gazin a részletek említése nélkül arra is kitért, hogy azóta "élénk tárgyalások" kezdődtek sok érdeklődővel, akiket továbbra is foglalkoztat a dokumentum megszerzése. Ugyanakkor megjegyezte: nem gondolnak arra, hogy a történelmi dokumentumot alacsonyabb áron ismét aukcióra bocsássák. A kalapács alá került dokumentumot, amely egykor a gyáros jobb kezének számító Itzhak Sterntől annak izraeli unokaöccséhez került, három éve vásárolta meg befektetésként jelenlegi tulajdonosa.

Michal Niezabitowski, a Krakkói Történeti Múzeum igazgatója korábban kijelentette, hogy az Oscar Schindler egyik listájaként árverésre bocsátott dokumentum nem ér hárommillió dollárt, mert az nem eredeti - az eredeti nem is maradt fenn -, hanem csak egyike az 1945-ben készült másolatoknak. A listának ez a példánya - a négy ismert példány egyike - az egyetlen, amely magánkézben van. A többi izraeli és amerikai múzeumok gyűjteményében szerepel.

Oscar Schindlernek a gyáraiban alkalmazott 1200 zsidót sikerült megmentenie a II. világháború idején. Schindler 66 esztendős korában, 1974-ben hunyt el Németországban. A gyáros történetéből 1992-ben Liam Neeson főszereplésével Steven Spielberg rendezett filmet, amelyet hét Oscar-díjjal, köztük a legjobb film és legjobb rendezés díjával jutalmazott az amerikai filmakadémia.