Miért van még itt Gerendás Péter?

2013.08.02. 11:23 Módosítva: 2013.08.02. 11:26
Tavasszal még arról írt, hogy elhagyja az országot, de még mindig itt él Gerendás Péter. A Liszt-díjas zeneszerző most először, az Indexnek nyilatkozott arról, miért nem ment el eddig, és el akar-e menni egyáltalán.

„Nagyon fájnak nekem azok a mondatok, amelyeket le fogok írni, de nem dughatom tovább a fejemet a homokba. 15 lemez, számtalan rangos díj után úgy döntöttem, hogy befejezem itthoni tevékenységemet” – írta tavasszal a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, Gerendás Péter a Facebook-oldalára. Több hónap eltelt azóta, de a gitáros egyelőre maradt, legközelebb a Szigeten a Cipő emlékére rendezett koncerten lép fel. Ennek a főpróbáján adott videóinterjút az Indexnek.

Miért van még itt Gerendás Péter?

„Elkezdtem alkotni, jöttek egymás után a dalok (...) lökést adott az a lelkiállapot” – mondta a zeneszerző, hogy a levelében leírttal ellentétben miért van még mindig Magyarországon. Azóta egy új zenei anyaggal is elkészült, sőt egy könyvet is írt arról, ami azóta vele történt.

Szerinte sokan félreértelmezték a Facebook-bejegyzését. „Az írásnak van egy ilyen veszélye, hogy mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja”. Arra a közbevetésünkre, hogy az írása azért elég konkrét volt, és az emigrálási szándékát nem igazán lehetett máshogy értelmezni, ahogy azt sem, hogy szerinte az ország fasizálódik, azt válaszolta: nem arról írt, hogy ez egy fasiszta vagy antiszemita ország, és ilyet nem is gondolt.

A videóinterjúban Gerendás foglalkozott azzal, hogy kellett-e és sikerült-e megújulnia, arról is, hogy alkalmazkodik-e a közönségízléshez.

Beszélt arról is, hogy a „a társadalom minden tagjának joga van ahhoz, hogy megéljen és el tudja tartani a családját”, de szerinte „a művészetnek léteznie kell”. A videóinterjúban arra a kérdésre is válaszol, hogy végül akkor emigrál-e vagy sem, azt válaszolta: ezt a kérdést nyitva hagyja, de mindenképpen pozitívan látja már a jövőt.