Még Spielberg is bántja az állatokat

2013.08.07. 16:38
A film forgatása közben egyetlen állat sem sérült meg – ismerjük ezt a stáblista előtt gyakran hallott mondatot, de nem biztos, hogy hihetünk neki.

Barbara Casey, az állatvédő American Humane Association (AHA) aktivistája arra áldozta az utóbbi hónapjait, hogy bizonyítsa, a gyártó HBO és a Befutó című lovas filmsorozat producerei nem voltak túl kíméletesek az állatokkal. A pletykák szerint ugyanis a sorozat forgatása közben több ló is kimúlt, végül emiatt fejezték be a sorozat forgatását. Casey viszont azt mondja, hogy amikor ő tenni akart valamit az ügyben, kirúgták. A bíróságon akarta igazát bizonyítani, de nem járt sikerrel.

Pecsét

"A film forgatása közben egyetlen állat sem sérült meg" – ez a mondat gyakorlatilag egy pecsét, egy védjegy, amelyet a filmek elején vagy végén szokás megjeleníteni. Ezt az igazolást csak az az amerikai film használhatja, amelynek forgatásán részt vett az American Humane Association (AHA), és igazolta, hogy stáb etikus volt a filmben szereplő állatokkal szemben.

A nő most újabb bizonyítékokkal állt elő az ügyben. A korábbi perben azt állította, hogy a forgatás ideje alatt a stáb több lónak is súlyos sérüléseket okozott, több állat elpusztult, az AHA, akinek védenie kellett volna az állatokat, pedig mindezt eltitkolta, gyakorlatilag elnézte a kihágásokat. Casey most más forgatásokon készült képekkel is alátámasztotta vádjait.

A dokumentumban, amelyet a Hollywood Reporter teljes egészében közölt, Casey példákat hoz arra, mit is jelent, amikor az AHA azt állítja, hogy "a forgatás közben egyetlen állat sem sérült meg". A Pi élete, A hobbit, sőt, Steven Spielberg Hadak útján című filmjének forgatása idején készült képeket mutat be.

A szövegben részletezi a történteket, a fotókon pedig súlyos vágási sérüléseket szenvedett lovak, lesoványodott állatok, elaltatás és vízbe dobott tetemek is látszódnak. A szöveg részletezi a Temple Grandinról szóló film esetét is. Itt a forgatás során egy tehén múlt ki. Az eset azért is pikáns, hogy Grandin volt az etikus állattartás úttörője.

Screen Shot 2013-08-07 at 12.14.10.png

Casey szerint az AHA-nak az állatoknál fontosabb a saját anyagi helyzete és a PR. "Az AHA kaszált, és kaszál most is, pénzt és politikai erőt egyaránt, azáltal, hogy tolja a Hollywood Film és a tévéshow-k szerekét, illetve az iparági sajtót" – állítja Casey. Vádjait az AHA kivétel nélkül cáfolja, és abban bízik, hogy a bíróságon ismét nyernek.

Az AHA közleményében azt is leírta, hogy Casey egy olyan jótékony szervezetet vádol tétlenséggel, amely "szenvedélyesen védi az állatokat már hetven éve, és mindezt 99,98 százalékos biztonsági aránnyal teszi". Hozzátették: rendkívül büszkék erre az eredményre, és arra a "nagy múltú állatvédő munkára, amelyet őszintén, tisztességesen, és mindenek előtt szeretettel végeznek".