Magyar díjazott a National Geographic versenyén

2013.08.07. 14:31
A National Geographic Traveler fotópályázatára több mint 15 ezer fotót küldtek be profi és amatőr fényképészek, ebből választották ki azt a 11 fotóst, akik az idei pályázat nyertesei lettek.

A győztes Wagner Arauja egy brazíliai aquathlaton versenyen készült képe lett, jutalma egy tíznapos galápagosi expedíció lett. A második Max Seigal a Canyonlands National Parkban elkapott viharról készült képe, a harmadik Yanai Bonneh kenyai fotója lett egy dzsip tetején pózoló gepárdokkal. (A nyertes képeket itt lehet megnézni.)

A zsűri ezen kívül további 8 képet díjazott, köztük a magyar Lantai-Csont Gergely Kongóban készült képét, amin a Tatahonda szekta nőtagjai egy vallási szertartásra készülnek. A 23 éves fiatal fotós mint a National Geographic Magyarország magazin Afrikára specializálódott fotóriportere számos expedícióban vett már részt.

A La Femme magazinnak Lantai-Csont nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy „a képeimmel olyan zárt közösségeket, kultúrákat, vallásokat, szektákat mutatok be, amelyekkel hosszú ideje vagy soha nem is foglalkozott a sajtó. Egy-egy expedíciót több hónapos kutatómunka előz meg”. Szerinte egy jó kép 10 százalékban a technikán, 90 százalékban a látásmódon és a fotóalanyon múlik. Társa egy Afrika-szakértő antropológus, Szilasi Ildikó, aki az expedíciókon beavatja a közösségek életébe, és segít témát találni a fiatal fotósnak.