Előkerültek Horst Tappert náci emléktárgyai

2013.08.20. 16:50
A 2008-ban elhunyt német filmszínész egy dobozban őrizte emlékeit a háborús évekből, majd 1971-ben a gyűjteményt egy barátjára bízta, akit még az SS-ből ismert. A tárgyakat az ő hagyatékában fedezte fel egy világháborús relikviákra szakosodott gyűjtő.

A sorozatsztár SS-tagságát az idén leplezte le egy szociológus, aki egy egészen más témában kutatva bukkant Tappert náci múltjának nyomára. A most előkerült emléktárgyak között van egyebek mellett egy sebesülési szolgálati érdemjel és egy bajonett. Az egyik legérdekesebb darab egy nyakban hordható fémlapocska, Tappert katonai azonosító jegye, úgynevezett dögcédulája, amelyről kikaparták a náci párt fegyveres szervezetét jelölő két nagy S-betűt. Az SS-jelzést valószínűleg Tappert kaparta le a háború vége felé, hogy ne derüljön ki, hol szolgált, ha esetleg hadifogságba esik.

Van a gyűjteményben egy SS-propagandakiadvány is - A felszabadított határvidék (Frei gemachtes Grenzland) című kötet - , amelyet Horst Tappert az egységének parancsnokától kapott ajándékba 1943. március 30-án, tíz nappal azután, hogy haslövést kapott az ukrajnai Harkov térségében. "Bajtársunknak, Tappertnek, mielőbbi gyógyulást kívánva" - írta a könyvbe a szakaszvezető.

Horst Tappert már híres színész volt, amikor megvált SS-es emlékeitől. 1971-ben hat filmet forgatott, két évvel később pedig elkezdődött a Derrick-sorozat, amely világhírűvé tette. A náci múlt feldolgozása is ebben az időszakban volt a legintenzívebb Nyugat-Németországban. Azt nem tudni, hogy a színész miért vált meg háborús emléktárgyaitól. Nyilvánosan soha nem beszélt SS-tagságáról, és általában sem árult el sokat arról, hogy mi történt vele 16 és 22 éves kora között, vagyis a második világháborúban.

Levéltári források szerint Horst Tappert legkésőbb 1943-tól  az SS egyes számú gránátos hadosztályának tagja volt. A ZDF német közszolgálati televízió a leleplezés után úgy döntött, nem tűzi műsorra többé a Derrick-sorozatot. A 281 részes krimisorozat első részét 1974-ben mutatta be a ZDF, az utolsó részt pedig 1998-ban. Derricket, a rendőrfelügyelőt végig Horst Tappert alakította. A sorozat ismétlése 2011-ben kezdődött. Legutóbb április 1-jén, a ZDF Neo digitális csatornán sugároztak egy részt. A sorozatot 102 ország tévéi vásárolták meg, ezzel a Derrick a német közszolgálati televízió egyik legsikeresebb exportcikke.