Disneyland-szerű vidámpark épül Afrikában

2013.08.30. 09:18 Módosítva: 2013.08.30. 10:44
A vidámpark és a köré épült szolgáltatások az ország turizmusát lendítik majd fel.

Az ország vezetése több mint 300 millió dollárt költene a projektre, nyilatkozta Walter Mzembi, Zimbabwe idegenforgalmi minisztere a BBC-nek. A Disney-szerű vidámpark valójában nem képezné a hivatalos franchise részét, a Daily Mail cikke "Afrika Disneylandre adott válaszaként" hivatkozik a vállakozásra: a hatalmas vidámpark mellett éttermek, szállodák, konferenciatermek egészítenék ki a szórakoztatást.

A parkot a Viktória-vízesés közelében építenék fel, amelyet Mzembi egyfajta "alvó oroszlánként" jellemzett, utalva ezzel arra, hogy országa nem használja ki eléggé az UNESCO-világörökség részét képző zuhatagban rejlő turisztikai lehetőségeket. A miniszter éttermeket, szállodákat, különböző szórakoztató létesítményeket, konferenciahelyszíneket és banki központot vizionál a páratlanul szép helyszínre.

A terveket az ENSZ munkáját ellenőrző független emberjogi-szervezet, a UN Watch az alapvető emberi jogok megsértésére és választási csalásokra hivatkozva elítélte. "Az az elképzelés, hogy az ENSZ az országot egy kedves kis turistaparadicsomként állítsa be, őszintén szólva, beteges" – jelentette ki Hillel Neuer, a szervezet feje.

Mindeközben a kormány már a vízesés melletti repülőtér építését tervezgeti, holott az elmúlt évtizedben Zimbabwét sújtotta a világ legnagyobb inflációja, az összeomlás szélére sodorva ezzel az afrikai országot. A gazdasági krízishelyzetet 2008 körül sikerült némileg stabilizálni. Az ország vezetői a légikikötőre mintegy 150 millió dollárt szánnának. A bejelentés egyébként az ENSZ Turisztikai Világszervezetének közgyűlésén hangzott el, amelyet Zimbabwe a szomszédos Zambiával együttműködve szervezett.