Elbúcsúztatták Vukán György zeneszerzőt

2013.09.02. 20:38

Pályatársak, a kulturális élet jeles szereplői és a tisztelők sokasága búcsúzott a városmajori Jézus Szíve plébániatemplomban az életének 72. évében elhunyt Vukán György zeneszerző-zongoraművésztől.

Az engesztelő szentmise után Berkes Balázs bőgőművész, a Creative Art Trióban Vukán György muzsikustársa, majd Freund Tamás agykutató és Törőcsik Mari színésznő búcsúztatta az augusztus 12-én elhunyt Kossuth- és Erkel-díjas művészt. Végül Szakcsi Lakatos Béla eljátszotta a templomban Vukán Last Message című darabját.

A barátok és tisztelők a zongoraművész gyakori fellépéseinek helyszínén, a közeli Mezzo Étterem falán elhelyezett koszorúnál róhatták le kegyeletüket egy szál virággal. Vukán Györgyöt szűk körben temetik el Szombathelyen, szülei sírjába.

Zenei téren jazz-, valamint zongoraművészként tűnt ki, együttesben és szólistaként is, olvasható róla a Wikipedián. Már 1957-ben megkapta első elismerését, a Helikon-díjat, 1990-ben lett Erkel Ferenc-díjas, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét adozmányozták neki, majd tavaly átvehette a Kossuth-díjat.

Magyarországon széles körben a legismertebbé a Szomszédok teleregény tette a nevét, miután az ő zongoraszólóival adta elő a Magyar Állami Operaház zenekara a Hidas Frigyes által szerzett főcímzenét. Nemcsak előadóként működött azonban közre filmes produkcióban: a Linda sorozat főcímzenéjének ő volt a zeneszerzője is.