Nem ad jutalmat Tarlós a Madách Színház vezetőjének

2013.09.03. 11:56 Módosítva: 2013.09.03. 15:39
Tarlós István főpolgármester kedden a Fővárosi Közgyűlés ülésén felfüggesztette azt a határozatot, amely lehetővé tette volna prémium kifizetését a Madách Színház igazgatójának.

A főpolgármester ezt azután közölte a Fővárosi Közgyűlés ülésén, hogy a Jobbik jelezte, hanyag kezelés miatt feljelentést tesz, mert törvénysértőnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a Madách Színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény. Volner János, az ellenzéki párt Budapestért felelős alelnöke azt mondta, a városvezetés képes volt személyre szabott jogalkalmazásba kezdeni és megváltoztatni a javadalmazási szabályzatot, hogy kifizethesse a 4,5 millió forintos összeget.

Tarlós István ezt követően bejelentette, hogy a korábbi határozatot felfüggeszti és újratárgyalását kezdeményezi. Hozzátette: a Jobbik által közöltek új információk voltak számára, a pártnak ki kell azokat fejtenie, így nem tehet mást, érvényteleníti a döntést.

Mint azt múlt héten az Index is megírta, több kulturális vezető is magas prémiumot kapott a fővárostól. Tarlós István nemcsak a Madách Színház igazgatóját tartotta kitüntetésre érdemesnek, hanem a József Attila Színházat vezető Nemcsák Károlyt és az Új Színházat vezető Dörner Györgyöt is. A két vezetőt megillető többmilliós jutalom azért is furcsa, mert mindkét színház elvesztette nézőinek egyharmadát és bevételének nagy részét is, de Tarlós szerint ez egy váltás után belefér.

A Madách viszont eddig többnyire nyereséges színházként működött, tavaly is volt olyan előadása, például a Mary Poppins, ami országos átlagban ott volt a 10 legnézettebb darab között.

Tarlós István délután sajtótájékoztatót tartott a Madách Színház ügyével kapcsolatban, mint mondta, a javadalmazási szabályzatot a közgyűlés alkotta és jogában áll bármikor megváltoztatni. Kifejtette: a Madách Színháznak 2012-ben 49 millió forint közvetlen és 2,4 millió forint közvetett bevétele volt, továbbá 14,3 millió forint közvetlen és 56 millió forint közvetett kiadása. A különbözet valóban 18,7 millió forint, csakhogy a Jobbik nem vette figyelembe, hogy az intézmény önkormányzati támogatása 10 millió forint volt, miközben 244 millió forint bérleti díjat szedett be. Másrészt az évek során a Madách 810 millió forint eredménytartalékot halmozott fel, amivel az ellenzéki párt ugyancsak nem számolt, amikor a veszteségességről beszélt – tette hozzá.

Tarlós István leszögezte: a színházigazgatók teljesítményét képtelenség csak és kizárólag a pénzügyi helyzet alapján értékelni. A Madách folyamatosan teltházzal működik, nehéz oda jegyet vásárolni