Alig pár tíz nézőt vesztettünk

2013.09.04. 17:44 Módosítva: 2013.09.05. 14:22
Dörner Györgyék missziót teljesítenek, és szerintük nem csökkent jelentősen a nézőszámuk, sőt a nézők kifejezetten szeretik Csurka István műveit. Jövőre lesz Keresztény Színházak fesztiválja és nagyobb hangsúlyt fektetnek a hallássérült és gyengén látó nézőkre is - derült ki az Új Színház évadnyitóján.

Dörner György igazgató, és Pozsgai Zsolt művészeti vezető az évad legnagyobb újdonságaként a kifejezetten hallássérült és gyengén látó közönség számára készülő előadásokat emelte ki. Feltett céljuk, hogy külön előadásokat tudjanak meghirdetni vak és gyengénlátó emberek számára, amelyek kifejezetten az érintésre és egyéb érzékszervekre alapulnak.

Kinek jár jutalom?

Több fővárosi intézmény vezetője is jutalmat kapott még a nyári szünet előtt, így a színházigazgatók is - ám a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén a Jobbik feljelentést tett az egyébként nyereséges, szerintük veszteséges Madách Színház prémiumának ügyében, ezért Tarlós István felfüggesztette a döntést. Az Index próbálta megtudni, hogy az egyébként tényleg veszteséges Új Színház és József Attila Színház jutalmairól miért nem esett szó a közgyűlésen, de Tarlós István közleményében csak érintette a témát:  „Egy színigazgató teljesítményét képtelenség pusztán a finanszírozási helyzet alapján megítélni, ugyanezt elmondtam korábban az Új Színházat vezető Dörner György esetében is” – jelentette ki a főpolgármester. Dörner György szerint a statisztikai adatok  (elvesztették a nézőik harmadát) nem tükrözik hűen a valóságot, hiszen mivel ők Budapest második legkisebb színháza, náluk egy harminc százalékos csökkenés csak tíz-húsz embert jelent előadásonként.

Keresztény színházi fesztivál

További újdonságként említette, hogy szeretnének meghonosítani itthon egy Keresztény Színházi Fesztivált, erre az Új Színház Szabó Magda, Az a szép fényes nap című darabjával fog készülni, amit valószínűleg Kerényi Imre rendez majd. A Keresztény Fesztiválra várják még a Passio, a Gyilkosság a székesegyházban, és a Győri Nemzeti Színház Salemi boszorkányok című darabját is, illetve a közeli katolikus templomban szeretnék a fesztivált meg is áldatni.

Pozsgai Zsolt emellett hosszan beszélt a színházat ért politikai támadásokról, kiemelve ugyanakkor, hogy szerencsére egyre több rendező akar velük dolgozni, neveket azonban továbbra sem említett, mert elmondása szerint „továbbra is vannak olyan sajtóorgánumok, akik felhívják a rendezőket, és lebeszélik őket arról, hogy az Új Színházban rendezzenek”. Hogy megtudják, mely rendezők dolgoznának velük szívesen, tartottak a színházban egy rendezői castingot, ami bár meglehetősen szokatlan módszer a színházi világban, mégis sikeresnek értékelik. Az öt fordulós castingra 15 rendező adott be pályaművet, a nyertes pedig Gál Ildikó lett, ő fog tehát a következő évadban az Új Színházban rendezni.

Csurka a legnépszerűbb

Dörner György sikerként értékelte a vezetése alatt lezárult első évadot, a tavalyi darabok mindegyike műsoron marad továbbra is, az új bemutatók mellett természetesen. Kérdésünkre, hogy nem tartja-e a kudarcnak, hogy a színház a nézői egy harmadát elvesztette az mondta, a statisztikai adatok nem tükrözik hűen a valóságot, hiszen mivel ők Budapest második legkisebb színháza, náluk egy harminc százalékos csökkenés csak tíz-húsz embert jelent előadásonként, míg egy nagy színház esetében jóval többet. Természetesen, tette hozzá, azon lesznek, hogy ez a folyamatot megfordítsák. Kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi év legnépszerűbb darabja Csurka István Döglött Aknák című komédiája volt, a stúdiószínházban pedig a Deficit című darab futott a legtöbb nézővel, utóbbi szintén Csurka mű.

És lesz új Csurka István darab idén is, méghozzá a Házmestersirató című komédia, melyet Koncz Gábor rendez majd. Pozsgai Zsolt külön kiemelte, hatalmas sikernek tartja, hogy a közönség ennyire kíváncsi Csurka műveire, „arra a Csurka Istvánra, akit még a szülei révén megismert”.  A Bubik István stúdiószínpadon is lesz Csurka bemutató, a Nagytakarítás, a színház tehát idén egyszerre négy Csurka darabot tart majd repertoáron. A nagyszínpadon bemutatásra kerül egy-egy Móricz és Jókai darab, valamint az Országjáró Mátyás király című darab is.

A fővárosi színházigazgatók jutalma

Meczner János Budapest Bábszínház 4.320.000 Ft
Puskás Tamás   Centrál Színház   3.360.000 Ft 
Nemcsák Károly  József Attila Színház   3.360.000 Ft  
Máté Gábor  Katona József Színház    4.320.000 Ft 
Novák János  Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház     3.360.000 Ft  
Mácsai Pál  Örkény István Színház    3.840.000 Ft  
Bálint András  Radnóti Miklós Színház   3.840.000 Ft 
Bán Teodóra  Szabad Tér Színház    3.264.000 Ft  
Bereményi Géza  Thália Színház    2.856.000 Ft 
Dörner György  Új Színház    3.672.000 Ft 
Eszenyi Enikő  Vígszínház   4.320.000 Ft 

Régi írók új köntösben

A színház egyébként  feladatának tekinti az elfeledett magyar írók műveinek újraélesztést, a művészeti vezető külön kiemelte Gyurkovics Tibor, Fejes Endre, Hernádi Gyula és Páskándi Géza műveit. Idei felfedezettjük pedig Vaszary János (Vaszary felesége Muráti Lili színésznő volt, aki Pető Andrea történész szerint egyértelműen nyilas szimpatizánsnak volt tekinthető, és hasonló a megítélése Vaszarynak is. Pozsgai azonban a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Vaszaryt hiába nácizták le, ő végig zsidó családokat bújtatott a színpadok alatt.) Vaszarytól idén a Vörös bestia című darabot mutatja be az Új Színház.

A művészeti vezető szerint a kortárs magyar dráma haldoklik, de a fiatal szerzők egyelőre nem jönnek. Pozsgai Zsolt azonban optimista, szerinte ők is rá fognak jönni, hogy az Új Színház a kortárs nemzeti irodalom műhelye, és egyre többen fognak a műhelyükben dolgozni. Dörner György hangsúlyozta, hogy amit ők itt meg szeretnének valósítani, az egy misszió, mert nincs még egy olyan színház, ahol csak és kizárólag magyar darabokat játszanak.

Esztergályos hallgat

Az Új Színház jelenleg 24 leszerződött társulati taggal működik, és az idei évadtól hozzájuk szerződött Esztergályos Cecília is. Mivel az Index úgy tudta, Esztergályos azon kevés színészek közé tartozott, akit Nemcsák Károly tovább foglalkoztatott, szerettük volna megtudni, miért hagyta ott a József Attila színházat. Kérdésünkre Esztergályos azonban csak annyit mondott, hogy a József Attila Színházról egyetlen szót sem nyilatkozik, de nyolcvanadik születésnapjára tervezi egy életművét bemutató könyv írását, és abból majd sok minden kiderül. Hozzátette még, hogy „az életre általánosságban is igaz, hogy ha az ember feláll, egyszerre négyen ülnek le e helyére, és úgy csinálnak, mintha mindig is ott ültek volna.”

Mint az az Index is megírta, Nemcsák Károlyt a szakmai bizottság határozott javaslata ellenére nevezte ki Tarlós István a József Attila színház élére, csakúgy mint Dörner Györgyöt, akinek a pályázaáról a főpolgármester is elismerte, hogy nem túl színvonalas. Nemcsák ezután megtöltötte a színházat a Turay Ida színház darabjaival melynek alapítója felesége Darvasi Ilona, jelenlegi vezetője pedig feleségének a lánya. Ezt tárgyaló cikkünk után a Turay Idát működtetető Szemiramisz Kft sajtó-helyreigazításra irányuló keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, melyet azonban az első fokon elutasított, nem találva megalapozottnak a kérelmet.