Meghallgatták Eszenyit és Kerényit

2013.09.05. 16:10
Bodrogi Gyula, Piros Ildikó, Csiszár Imre, Csőre Gábor és Reviczky Gábor dönt a Vígszínházról, Huszti Péter, Román Sándor, Bán Teodóra és Kolti Helga ül az Operettes bizottságban.

Bodrogi Gyulát, a Nemzet Színészét, Piros Ildikó színésznőt, Csiszár Imre rendezőt, aki a szolnoki színház társulati tagjai között is szerepel, Reviczky Gábort, a Nemzeti Színház új színészét, aki egészen a múlt évad végéig a Vígszínház munkatársa volt választotta a Vidnyánszky Attila vezette Színházi Bizottság a szakmai testület tagjának, amely meghallgatja a Vígszínház igazgatói posztjára pályázókat - értesült a színhaz.hu. A színház Csőre Gábor színészt delegálta a bizottságba, amelyben két önkormányzati és egy minisztériumi képviselő is szavazati jogot kap.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ketten pályáznak a Vígszínház vezetésére: a jelenlegi vezető, Eszenyi Enikő és Balázs Péter, a szolnoki színház igazgatója. Eszenyi Enikő bizottsági meghallgatása ma lezajlott. Az igazgató korábban nyilvánosságra hozta közel 200 oldalas pályázatát, melyben azt írta, hogy azért pályázik újra, mert „elkötelezett és tehetséges kollégáim vannak, mert sok a Víghez hűséges munkatárs, mert csodálom az épületet, mert szeretek játszani, mert szívet melengető a közönség szeretete és ragaszkodása, és mert hiszek abban, hogy egy ilyen nagyszínház, mint a Víg képes estéről estére valódi értéket közvetíteni, és művészi élményt nyújtani sok száz nézőjének. Tud valódi kulturális tényezővé válni, mert több százezer ember műveltségéért felel. Azért pályázom, mert lelkesítő kihívás az a felelősség, amit a Vígszínház vezetése jelent. Azért pályázom, mert harminckét éve vagyok itt, mert ez az otthonom".

Eszenyi Enikő úgy érzi, jól sikerült

Eszenyi Enikő az Index kérdésére emailben számolt be a meghallgatásról. Azt írta, hogy úgy érzi, jól sikerült. "A kérdések elsősorban a társulat fiatal tagjaira, a tervezett repertoárra és a gazdasági részekre vonatkoztak. A bizottság előtt kiemeltem a pályázatom fontosabb elemeit, hogy meg szeretném őrizni a Vígszínházat az igényes prózai művek számára, hangsúlyoztam a társulati lét fontosságát, s hogy a színészeket munkaviszonyban kívánom foglalkoztatni továbbra is, hogy ha arra kerül a sor, kapjanak táppénzt, anyasági juttatást és nyugdíjat – természetesen. Beszéltem az elmúlt évek szakmai és közönségsikereiről, és a jövőre vonatkozó terveinkről".

Hozzátette, hogy a meghallgatás után egyből sietett a Vígszínházba, hiszen vasárnap este bemutatója lesz: Popfesztivál 40, addig folyamatosan próbálnak, és szervezik a Vígnapot, ami szeptember 14-én lesz.

"Vizsgaérzésem nem volt"

A jelenleg Kerényi Miklós Gábor vezette Operettszínház vezetői pályázatának szakmai elbírálói Huszti Péter színész-rendező, Román Sándor koreográfus, Bán Teodóra és Kolti Helga voltak. Ebbe a bizottságba küldött két tagot küld az Operettszínház, egyet a minisztérium és egyet a fővárosi önkormányzat. A mostani igazgató, Kerényi Miklós Gábor mellett (ő is nyilvánosságra hozta a pályázatát) Bozsó József, Nagy Viktor és Tokody Ilona pályázik a színház vezetésére.

Kerényi Miklós Gábor az Indexnek elmondta, hogy a bizottság tagjai nyitottak voltak, jól ismerték a pályázati anyagát. "Kifejezetten örültem annak, hogy beszélhettem a színházról, nem volt vizsgaérzésem közben" - magyarázta. Hozzátette, hogy szóba került a repertoár kérdése, hogy milyen operetteket, musicaleket, ifjúsági darabokat játszik a színház, de arról is beszéltek, hogy hogyan lehet megújítani az operetteket.

Kerényi szerint kemény bírálatot nem kapott senkitől, inkább érdeklődő, mint szigorú volt a légkör. Ami az esélyeit illeti, szerinte az Operett egy gazdaságilag és művészileg egyaránt felszálló ágban van, ezért jó esélyekkel lehet újra ő a vezetője. Arra a kérdésre, hogy mennyire befolyásolhatja a döntést, hogy a pályázók közül többen többször hangoztatták szimpátiájukat a jobboldal, vagy konkrétan a kormánypártok felé, azt válaszolta, hogy nem hiszi, hogy ez érdemben befolyásolja majd a döntést. "Ez egy 550 dolgozóval működő, komoly intézmény. A pályázat arról szól, hogy ki alkalmas arra, hogy vezesse. Csak ez számít."

A két színház vezetői székéről szóló döntésnek két hónapon belül meg kell születnie.