Gördeszkák és szép lányok nyomában

2013.09.06. 19:35
Az iskolakezdés utáni első hétvégéje nemcsak remek, napsütéses idővel, hanem számos kiváló eseménnyel is kecsegtet. Egyen, igyon, szórakozzon!

Mindless Bodies néven nyílik a MOMÉ-n frissen diplomázott Marinka Zsuzsanna Alexandrovna fotókiállítása. "Munkáim középpontjában mindig az ember, mint jelenség állt" – ajánlja munkáit az alkotónő, akinek képei szerepeltek már a Ludwig múzeumban, Berlinben és Helsinkiben is. Péntektől jövő hétfőig, 19:00, Brody Studios (Budapest, Vörösmarty utca 38.)

A mostani későkamaszok és korafelnőttek generációs élményeit zenésíti meg Szabó Benedek és a Galaxisok, valamint a Hó Márton és a Jégkorszak is. A két zenekar a Gozsdu udvarban lép majd fel és mesél a városi huszonévesek csetlő-botló mindennapjairól – nemcsak a saját nemzedékének. Péntek, 20:30, Gozsdu Manó klub (Budapest, Király utca 13.)

Nem először érkezik Budapestre a pszichedelikus trance és goa egyik alapvetése, az izraeli Infected Mushroom. A nyolc órakor kezdődő koncert után sem áll meg az élet, tíztől afterparti várható további külföldi és magyar fellépőkkel. Péntek, 20:00, Park (Budapest, Soroksári út 60.)

A hang- és képi világával egyaránt sokkoló Mater Suspiria Vision első saját filmjét, a Hollywood Necronomicont hozza Magyarországra a Küss Mich. Az egyszeri vetítés szép lányokat, audiovizuális borzalmat és pszichedéliát ígér. A mozi után fellép a Stanley Maneuver, utána pedig a Psycho Galore és a házigazda Küss Mich felel a hangulatért. Epilepsziára hajlamosaknak a filmet nem, csak a bulit ajánljuk! Péntek, 22:00, Toldi mozi (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Szombat délelőtt kezdődik a tizennegyedik Offline Sport Games, ahol az extrémsportok mellett a hip-hop jegyében telik majd a nap. A magyar és külföldi gördeszkázások, BMX-esek és görkorcsolyások versenyein túl koncertet ad például az amerikai M.O.P., a Hősök és Sub Bass Monster is. Szombat, 9:00, Városligeti Műjégpálya (Budapest, Olof Palme sétány 5.)

Az Örkény István Színház egy nap erejéig idén is a Madách térre költözik. Az Örkény kert nevű szabadtéri rendezvényen délelőtt tíztől este tízig két színpadon zajlanak majd az események: pl. koncertek, élő hangjáték, játszóház, jelmez- és kellékkiállítás. Szombat, 10:00 – 22:00, Madách tér

Hízókúra haladóknak – Így egye magát degeszre a hétvégén!

A kulináris örömök hódolóinak ezen a hétvégén egész biztosan nem lehet okuk panaszra. A Hold utcai vásárcsarnokban ismét megrendezik például a Street Food Showt, amelyen mexikói és vietnami ételeket, paellát, sonkát és hamburgereket egyaránt kóstolhatunk. Ha megszomjaztunk, érdemes átnézni a Palotanegyedbe, hogy a Főzdefeszt kézműves söreivel hűtsük le magunkat. Itt lehet majd megkóstolni az Index házi főzésű sörét is. Azoknak, akik nem szeretik annyira a folyékony kenyeret, a budafoki Pezsgő- és Borfesztivált ajánljuk, ahol vörösek, fehérek és rozék egyaránt várják az ínyenceket. Ezek után az alkohol feldolgozásában és lebontásában az Erzsébet téri Libamájfesztivál segítheti a szervezetünket, ahol kacsa- és libaételek sokasága közül válogathatunk.

De érdemes elhagyni a fővárost is, és vidéki helyszíneken élvezni az ínycsiklandó ízeket! Szeged például a Nemzetközi Tiszai Halfesztivállal várja a halételek kedvelőit, Nagykanizsa Dödöllefesztivállal ünnepel, míg Makó a Hagymafesztiváljával, Solymár pedig az itthon egyelőre még kuriózumnak számító Chili fesztivállal csalogatja a szívesen kísérletezőket.

2007-es, Szigeten adott koncertje után hat évvel újra hazánkba látogat a kozmopolita Manu Chao. A spanyol szülők gyermekeként született és Párizsban nevelkedett zenész soknyelvű, antglobalista dalaival hódította meg a világot, majd vált minden idők egyik legnagyobb utcazenészévé. Az előzenekar a magyar Bohemian Betyars lesz. Szombat, 19:30, Park (Budapest, Soroksári út 60.)

Vasárnap este a Pictureplane néven alkotó Travis Egedy áll majd a Kolor színpadára. A denveri fiatalember a kilencvenes évek tánczenéjét veszi elő és aktualizálja, napjaink trendjeihez igazítva "hipszterizálja". Vasárnap, 21:00, Kolor (Budapest, Király utca 13.)

Szeptember 8-án az ország egészében ünnepeljük Presser Gábor kezdeményezését, a Magyar Dal napját. A magyar dal fővárosa idén Békéscsaba, de a többi város programja is számos érdekességet tartogat – idén is.