Balkezes gitárt kapott Cseh Tamás

2013.09.09. 12:09 Módosítva: 2013.09.09. 12:23
Pénteken avatták fel Cseh Tamás bronzszobrát a Szent Gellért téren: a 2009-ben elhunyt énekes-dalszerző jobbkezes volt, ám a szobor kezében egy balkezes gitár van.

Cseh Tamás pénteken átadott szobráról a Cink írta meg, hogy tévedésből balkezes gitárral ábrázolja a művészt. Pontosabban, a gitár húrozása jobbkezes, de a koptató (a kör alakú nyílás melletti megvastagított rész) a rossz oldalon van. Cseh Tamás jobbkezes volt.

Majoros István, a szobor készítője az Index kérdésére azt válaszolta, szándékosan pontatlan a szobor, mert a kompozíció indokolta, hogy alulra kerüljön a koptató – egyszerűen így néz ki jobban. Az alkotót egyébként elszomorítja, hogy ilyesmivel foglalkozik a sajtó. Novák János dalszerző, aki a pénteki átadáson fel is lépett, azt mondja, hogy ez szerencsére nem egy igazi gitár, úgyhogy senkinek nem okoz majd gondot, hogy valójában nem lehetne rajta játszani.

Az újbudai önkormányzat nem szeretne művészi kérdésekben állást foglalni, de végig figyeltek rá, hogy egyeztessenek a családdal és a barátokkal. Azt is ők kérték, hogy Majoros István készítse a szobrot.

Majoros egyik korábbi ötlete szerint a bronzszobor Cseh Tamást félmeztelen indiánként, ágyékkötőben ábrázolta volna, a háttérbe marva egy olyan árnyékkal, amin már gitározik. Ezt végül a család, többek között Cseh Tamás felesége, Császár Bíró Éva kérésére vetették el. Szerinte Cseh Tamás számára az indiánkodás nagyon személyes élmény volt, és nem szerette, ha a nyilvánosság ezzel foglalkozik.

A magyar dal napja alkalmából pénteken avatták fel a szobrot, az ünnepségen Novák mellett ott volt még Másik János is, a Levél nővéremnek zeneszerzője. A szobrot az újbudai önkormányzat saját költségen állította.