Fegyverekből épít hangszert egy mexikói művész

2013.09.13. 22:18

„A művészetnek éppen az a dolga, hogy megmutassa, hogyan tudod a legnegatívabb ösztöneidet alkotóösztönné változtatni” – mondja Pedro Reyes, az a mexikói férfi, aki fegyverekből épít hangszereket.

A híresen veszélyes Ciudad Juárezben lakó férfinak akkor pattant ki az ötlet a fejéből, amikor 2007-ben meglátogatott egy a mexikói kormány által működtetett újrahasznosító üzemet, ahol 1527 darab használt fegyverből ugyanennyi lapátot készítettek. Reyes elhatározta, hogy a gyűlöletnek ezekből az „instrumentumaiból” valódi hangszereket készít.

A mexikói művésznek akkor adatott meg a lehetőség, hogy tervét megvalósítsa, amikor egy a Nemzeti Bűnmegelőzési Bizottságnál dolgozó barátja felhívta, hogy egy nagyobb adag bűnszervezetektől elkobzott fegyvert fognak megsemmisíteni Ciudad Juárezben. Ugyan ezeket a fegyvereket eddigre már szétszerelték, ezért nem lehetett volna újra használni őket, de Reyes azt gondolta, „valami mást” is lehetne belőlük készíteni. Ebből lett a „Disarm” (lefegyverzés) nevű projekt.

A hangszerek elkészítésében egy mexikóvárosi művészeti alapítvány diákjai voltak a segítségére. Először hagyományos hangszereket imitáltak, így gitárt, basszusgitárt, szaxofont, xilofont készítettek fegyverekből, de később olyan mechanizmusok létrehozásába kezdtek, amelyek segítségével a zenészek szoftverek közbeiktatásával szólaltathatták meg a hangszereket.

A projektbe profi zenészeket is bevontak, akik a fém alkatrészek összeérintésének összes lehetséges kombinációját kipróbálták, hogy használható hangzásokra leljenek. A hangokkal való kísérletezés egybeesett a hangszerek fejlesztésével, ezért minden egyes kísérletet felvettek, majd samplerek segítségével osztályozták a létrejött hangzásokat. Amikor ezzel is megvoltak, bementek a stúdióba, és elkezdtek zenét rögzíteni.

Habár a zenéket szoftveresen állították elő, belátták, hogy az előadáshoz a fegyverekből gyártott hangszerek látványa is hozzátartozik, ezért a végterméket teljes vizualitásában mutatták be a nagyközönségnek. Reyes szerint a projekttel azt próbálták megmutatni, hogy „a technológia se nem jó, se nem rossz, minden attól függ, hogyan használod”.