Aláírást gyűjtenek Eszenyi újraválasztásáért a rajongók

2013.09.18. 16:23 Módosítva: 2013.09.18. 16:26
Az Újra Eszenyit! rajongói csoport aláírásgyűjtést indított a Vígszínház igazgatójának újraválasztásáért.

Ahogy azt korábban megírtuk, rajongói csoport alakult a Facebookon Újra Eszenyit! névvel, amelyhez eddig már több mint hétezren csatlakoztak. A rajongók kedden aláírásgyűjtést is indítottak a Vígszínház igazgatójának újraválasztásáért.

A petíció szövege szerint "mi, színházszerető emberek hiszünk abban, hogy a kultúrának és ezen belül a színháznak függetlennek kell maradnia, és – Eszenyi Enikő szavaival élve – csak annyiban szabad politizálnia, hogy igényes, professzionális előadásokon keresztül gondolkodásra, a valóságra való reflektálásra késztesse a nézőt. Emellett hiszünk abban, hogy bár a döntést a Fővárosi Közgyűlés fogja meghozni, kellően sok támogató, aláíró véleménynyilvánítása képes befolyásolni az eredményt".

A petíciót bár még csak 18 órája rakták fel a közösségi oldalra, már 615-en írták alá. Az aláírásgyűjtést elindítók emlékeztetnek rá, hogy a Vidnyánszky Attila által vezetett Színházi Bizottság Bodrogi Gyulát, Piros Ildikót, Csiszár Imrét és Reviczky Gábort választotta abba a szakmai testületbe, amelynek tagjai még a Vígszínház által delegált Csőre Gábor, valamint két önkormányzati és egy minisztériumi képviselő. A testület szeptember elején hallgatta meg a két jelöltet, és a szavazás eredményeként egyenlő arányban javasolta Eszenyi Enikőt és Balázs Pétert az igazgatói székbe. A végső döntést a Fővári Közgyűlés fogja meghozni, a határidő október végén jár le.