Megkéselt egy neonáci egy antifasiszta görög rappert

2013.09.18. 12:47 Módosítva: 2013.09.18. 16:35

Halálra késelt egy 34 éves szélsőbaloldali rappert az Arany Hajnal nevű görög neonáci párt egyik tagja szerdára virradóra Athén közelében. Az őrizetbe vett gyanúsított beismerte tettét, és a gyilkos fegyvert is megtalálták nála. Az antifasiszta rapper, Pavlosz Fisszasz a kórházban halt bele sebeibe.

Az Arany Hajnal székhelyén szerda reggel házkutatást tartottak. A párt tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött. Egyes források szerint valódi rajtaütés történt: mintegy negyven, feketébe öltözött, kesztyűs neonáci támadt rá ütőkkel egy csoport fiatal antifasisztára. Médiaértesülések szerint a verekedés egy kávézó előtt tört ki, és a nézeteltérés oka eredetileg a futball volt. Az utcai harc aztán a két csoport politikai meggyőződése miatt durvult el.

A környéken legutóbb pénteken történt hasonló támadás. Ebben nyolc fiatal kommunista aktivista sérült meg, amikor egy, állítólag az Arany Hajnalhoz tartozó csoport plakátragasztás közben rájuk támadt.

A párt a múlt évben 18 képviselővel jutott be a görög parlamentbe, és jelenleg a harmadik helyen áll a népszerűségi listán. A gyanú szerint a csoportosulás áll számos, bevándorlók ellen elkövetett támadás mögött, és több képviselője ellen folyik eljárás erőszakcselekményekben való részvétel miatt.