Zárt ülésen döntenek Eszenyiről

2013.09.23. 12:50
Csütörtökön dönthet a Fővárosi Közgyűlés a Vígszínház, illetve a Budapesti Operettszínház vezetői posztjának betöltéséről.

A Fővárosi Önkormányzat korábbi közlése szerint a Vígszínház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói álláshelyére a benyújtási határidőig, augusztus 26-ig két pályázat, a Budapesti Operettszínház főigazgatói álláshelyére négy pályázat érkezett. A 2014. február 1-jétől öt évre szóló munkakörök betöltéséről a szakmai bizottságok véleményét is mérlegelve a Fővárosi Közgyűlés dönt.

Az Index értesülése szerint a Vígszínház vezetésére pályázó Eszenyi Enikő és Balázs Péter egyaránt három szavazatot kapott a bíráló szakmai testülettől, amely szeptember 5-én hallgatta meg a jelölteket. A Vígszínház jelenlegi igazgatója, Eszenyi Enikő a három támogató voks mellett két nem szavazatot is kapott, míg Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház direktora esetében ketten tartózkodtak. A Budapesti Operettszínház vezetésére pályázó négy jelölt közül a jelenlegi direktor, Kerényi Miklós Gábor kapta a legtöbb szavazatot. Mellette az MTI értesülése szerint Bozsó József színész, kulturális menedzser; Nagy Viktor rendező és Tokody Ilona operaénekes adott be pályázatot a zenés színház vezetésére.

A Vígszínház és a Budapesti Operettszínház vezetésére július 26-án írta ki a pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, miután a jelenlegi vezetők mandátuma 2014 januárjában lejár. Az előadó-művészeti törvény értelmében fél évvel a jelenlegi vezetői megbízatás lejárta előtt kell az állásokra pályázatot kiírni.

A Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő megbízása 2014. január 31-én jár le. A Kormány.hu honlapon közzétett kiírás szerint az új vezető feladatai között lesz a színház művészeti, gazdasági-üzemeltetési programjának kidolgozása és megvalósítása, valamint szervezeti, vezetési, működési feltételeinek megvalósítása. A pályázat feltételei között van évente legalább 300 előadás megtartása, saját társulattal legalább évi két bemutató létrehozása. A megtartott előadások legalább 75 százalékának a színház saját produkciójának kell lennie, és – valamennyi játszóhelyet figyelembe véve – átlagosan legalább 70 százalékos látogatottsággal kell működnie.

Eszenyi Enikő támogatásáért és újraválasztásáért a támogatók Facebook-csoportot is létrehoztak, és aláírásgyűjtésbe is fogtak. A petíció szövege szerint „mi, színházszerető emberek hiszünk abban, hogy a kultúrának és ezen belül a színháznak függetlennek kell maradnia, és – Eszenyi Enikő szavaival élve – csak annyiban szabad politizálnia, hogy igényes, professzionális előadásokon keresztül gondolkodásra, a valóságra való reflektálásra késztesse a nézőt. Emellett hiszünk abban, hogy bár a döntést a Fővárosi Közgyűlés fogja meghozni, kellően sok támogató, aláíró véleménynyilvánítása képes befolyásolni az eredményt”. Eszenyi Enikő tegnap a legjobb színésznőnek járó elismerést vehette át a Színházi Kritikusok Céhétől, Bertold Brecht Jóembert keresünk című darabjában nyújtott alakításáért. Az idei Pécsi Országos Színházi fesztiválon egyébként ezt választották az előző szezon legjobb előadásának.

A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor megbízása szintén 2014. január 31-én jár le. A Kormány.hu honlapon megjelent kiírás szerint a posztra pályázónak a nemzeti minősítés megtartása érdekében évente legalább 450 előadás megtartásáról kell gondoskodnia 300 ezres fizető néző elérése mellett. A pályázati feltételek között szerepel, hogy évadonként legalább egy új magyar zenés mű és saját vagy koprodukcióban készülő opera bemutatóját kell megtartani az Operettszínházban.