Aki szarral gurigázik, annak szaros lesz a keze

2013.09.25. 23:23
„Rosszak az arányaim: rövid láb, hosszú felsőtest, nagy fej" − Stohl András a Hét Olajfa Egyesület „Vissza a jogállamot!” című rendezvénysorozatának volt a vendége szerda este. A színészt Németh Péter, a Népszava főszerkesztője kérdezte politikáról, színházról, médiáról, pénzről, börtönről. Megtudtuk, hogy mivel nem vadászhat lőfegyverekkel, ezért íjászkodni kezdett, és hogy a börtön előtti évekhez képest fele annyi pénz van a családi kasszában, ráadásul devizahitele is van.

Bánom, hogy az X-Faktort nem én csináltam

A beszélgetésből kiderült, hogy Stohl egyáltalán nem bánja, hogy rengeteget dolgozott kereskedelmi tévécsatornáknak különböző műsorokban, sőt, most sem utasítana vissza egy ilyen felkérést. „Ha megkeresne az RTL, igent mondanék egy normális műsorra. De a Való Világ 6-hoz már öreg vagyok. 46 évesen már nem nekem kell azt vezetnem. De például egy beszélgetős műsort szívesen, és a tehetségkutatókat is bírom. Az X-Faktort bánom, hogy nem én csináltam.”

Stohl szerint példát statuáltak vele, amikor 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott azért, mert ittasan balesetet okozott, majd elhagyta a helyszínt. Ebből 5 hónapot töltött le. Szerinte „egy átlag ember ezért felfüggesztettet kapott volna, de ha le is ültetik, akkor fogházban és nem börtönben". Stohl szerint persze mindent túl lehet élni, és utólag nagyon hálás, hogy letöltendőt kapott, mivel így sokan érezhetik, hogy megbűnhődött: „Ha megúsztam volna, az Császár Előd-effektus lenne, akinek a mai napig nem bocsájtottak meg” − utalt a színész az énekes esetére, aki körülbelül százzal hajtott bele egy rendőrautóba, aminek 25 éves sofőrje meghalt; Császár felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Van bennem élvhajhászás és hedonizmus

A színész a börtönről is beszélt: „Biztosan mindenki tudja milyen, amikor befogja az orrát, és visszatartja a levegőt. Egy perc után már azt érzi az ember, hogy megfullad. A börtön olyan volt, mintha 5 hónapig kellett volna visszatartanom a levegőt”. A színész arról is beszélt, hogy nincsenek tabutémái: „Még mindig egy nagy gyerek vagyok. Nem szoktam meg, hogy taktikázni kell, és nem is szeretek taktikázni. Ez abból is fakad, hogy nem vagyok elég okos, nem tervezem a pályám, de szerencsés voltam eddig az életemben.”

Stohl elmondta, nem drogozik, és inni is csak annyit iszik, mint egy átlagember. Munka közben pedig egyáltalán nem iszik, soha. A kérdésre, hogy miért élte úgy az életét, amiből szinte egyenes út vezetett ahhoz a bizonyos balesethez, Stohl azt válaszolta: „Mert rendkívüli módon szeretek élni, nagy hőfokon szeretek megélni mindent. Ha elmennénk bulizni, azért éreznéd jól magad, mert történnének a dolgok. Van bennem élvhajhászás és hedonizmus.“

Bármit meg lehet csinálni

Stohlt a Vígszínház új igazgatójának kinevezéséről is kérdezték. Elmondta, hogy ő egyszer már átélt hasonlót a Nemzeti Színházban, bár az neki talán sokkal drámaibb volt: „Sokat beszélgetünk erről, bár én még nem tudom a bőrömön érezni, mivel új vagyok. De látom, ugyanaz foglalkoztatja őket, mint minket annak idején” − mondta, és hozzátette, hogy azt látja, hogy Balázs Péter jobboldali támogatottságú, Eszenyi Enikő pedig független, aki teszi a dolgát, mindezeket figyelembe véve nagy eséllyel nem Eszenyi fog nyerni.

Németh egyből meg is kérdezte Stohlt, ő is érzi-e, hogy manapság sokkal inkább át vannak politizálva az ilyen kulturális döntések. „Eddig okosabban csinálták, mint most, de ez abból fakad, hogy bármit meg lehet csinálni a kétharmaddal. Ezért érezhetjük úgy, hogy át van politizálva minden. Itt nincs határ. Ha el akarják venni a Nemzeti igazgatói posztját, elveszik. Ha el akarják venni Eszenyi Enikőtől a színházat, elveszik. Persze ez nem törvényszegés, hiszen ezek a szerződések lejárnak" − válaszolta a színész.

Természetesen Vidnyánszky Attiláról, a Nemzeti Színház új igazgatójáról és elődjéről, Alföldi Róbertről is kérdezték. Vidnyánszkyról azt mondta: „Nem szeretném Vidnyánszkyt bántani, nem tudom menyit kellett nyelnie, milyen kompromisszumokat kellett megkötnie, nem akarok sárt dobálni. Pénteken az első bemutató után kiderül, hogy milyen színházat csinál, lesz-e közönsége. Később pedig az is, független tud-e maradni. Van egy tehetséges ember, mindenki azt mondta, ő lehet Alföldi ellenfele. Valamit azért letett az asztalra, 9 év alatt irdatlan karriert futott be, Kossuth-díjat kapott pillanatok alatt. Valószínűleg valamit ért a dologhoz. Csak hát, ha valaki szarral gurigázik, szaros lesz a keze".

Sok szempontból Koppány vagyok

A sokat támadott István, a királyról elmondta, a Mephisto után talán Koppány szerepe áll hozzá a legközelebb: „Nagyon sok szempontból Koppány vagyok: ösztönlény, az a fajta, aki kevésbé gondolja át dolgokat, inkább belemegyünk; lesz ahogy lesz. Az a fajta nagy lélek, nagy szív. Azt bírom a Koppányban, hogy tényleg megszenvedi, hogy szétszakad a család" − mondta, és hozzátette, a szerepben leginkább az volt érdekes, hogy „hangilag hogy bírja az ember. A vikidálost például senki nem tudja, hogy playbackről ment. Egy stúdióban felvették előre. Úgy meg azért könnyebb”.

Alföldivel való viszonyáról elmondta, hogy sokat köszönhet neki, mivel visszafogadta, és rögtön játszhatott, miután szabadult. Elmondta, nagyon régóta ismeri, és fantasztikus rendezőnek és embernek tartja, aki pontosan tudja, hogy melyik színészre melyik szerep illik. Sokszor volt, hogy egy-egy közös munkánál ő volt a tolmács Alföldi és a többi színész között, akik még nem ismerték annyira minden kifejezését, rezdülését.

Anyagi helyzetéről annyit mondott, hogy körülbelül fele annyi pénz van a családi kasszában, mint volt a börtön előtt. Persze szegénynek még így sem mondja magát, csak a devizahitel nehezíti az ő életét is. A kérdésre, hogy bízik-e abban, hogy a kormány a következő devizahiteleseket mentő csomagjával megoldódik ez a probléma, Stohl elmondta, hogy szerinte csak beszélnek róla, de valódi segítséget nem nyújtanak. Hozzátette: „Az én párom például tanárnő, és állítólag megemelték a fizetését. Dehogy emelték meg, csak 10 órával kell többet dolgoznia!”