Meleg aktivisták zavarták meg a New York-i Opera előadását

2013.09.25. 08:32

A "homoszexuális propagandát" tiltó oroszországi törvények ellen tiltakozó emberek egy kisebb csoportja megzavarta a New York-i Metropolitan Opera évadnyitó előadását, amely végül zavartalanul lefolyt az orosz Anna Netrebko szoprán és honfitársa, Valerij Gergiev karnagy közreműködésével..

A világhírű operaház 2013-2014-es évada az Anyegin című Csajkovszkij-darabbal indult hétfő este, Anna Netrebko sorozatban harmadszor énekelt a szezonnyitó előadáson. Az Anyegint telt ház várta az operaházban, aktivisták egy csoportja azonban közvetlenül az előadás kezdete előtt az oroszországi melegek és leszbikusok általuk tarthatatlannak ítélt helyzetére igyekezett felhívni a figyelmet a házban és az opera Lincoln Centerhez tartozó épülete előtt is.

Bent egy aktivista azt kiabálta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek abba kell hagynia "az orosz melegek elleni háborúját". A The New York Times jelentése szerint a férfi ezek után a darab két orosz főszereplőjét vette célba, és ismét csak kiabálva azt üzente Netrebkónak és Gergievnek, hogy "hallgatásuk végez az orosz melegekkel".

A férfit a széksorokban helyet foglaló nézők próbálták lecsendesíteni. A biztonsági őrök végül négy aktivistát távozásra szólítottak fel. A tiltakozók el is hagyták a termet. Az előadás ezek után rendben lefolyt, Netrebkóéknak percekig tartó ünneplésben volt részük.

Demonstráltak az opera Lincoln Centerhez tartozó épülete előtt is, ott zászlókkal és transzparensekkel igyekeztek felhívni a figyelmet az oroszországi melegek és leszbikusok ügyére. Peter Gelb, az opera vezetője nyílt levélben támogatásáról biztosította az aktivistákat. "Büszkék vagyunk arra, hogy teret adunk Oroszország jelentős meleg zeneszerzőinek" - írta.

Oroszországban a napokban visszautasítottak minden állami támogatást a Csajkovszkijról tervezett életrajzi film alkotói, miután a kultúrpolitika jelezte, nem szeretné, ha a nagyszabású történelmi eposzban szó esne a zeneszerző homoszexualitásáról.