Mexikói falfestményt kapott a Keleti pályaudvar metróállomása

2013.09.25. 17:02

Julio Carrasco Bretón mexikói képzőművésznek, a falképfestészet egyik meghatározó alakjának színes muráliája díszíti szerdától a Keleti pályaudvar metróállomását. A mexikói nagykövetség, valamint Julio Carrasco Bretón festőművész felajánlásával tekinthetik meg a metróállomáson áthaladó utasok a 2-szer 6 méteres, A mexikói textilkézművesek képzeletvilága című színes falfestményt - közölte a mexikói nagykövetség szerdán.

A nagyméretű képen a művész a különböző etnikai csoportok jellegzetes formakincseinek megjelenítésével mutatja be a mexikói textilkézművesség színes palettáját. Az alkotáson láthatók például huipilek (női bennszülöttek által viselt hagyományos bő szabású tunikák), jorongok (férfi tunikák), terítők, ponchók és szőnyegek.

Julio Carrasco Bretón munkáját idén februárban a Budapesti Történeti Múzeum - Budapest Galériában megrendezett kiállítás keretében adományozta a Főpolgármesteri Hivatalnak, hogy a jövőben a főváros valamelyik közterületét díszítse.

Munkássága alatt a művész mintegy ötven falfestményt készített, főként egyetemeknek, hivataloknak, állami és magán kulturális intézményeknek többek között Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Bulgáriában és Kanadában.

Julio Carrasco Bretón 1950-ben született Mexikóvárosban, ott is szerzett diplomát vegyészmérnöki szakon, majd a San Carlos Képzőművészeti Főiskolán Lino Picaseno y Cuevas mexikói festő és építész volt a mestere. 1973-tól több egyéni és csoportos tárlaton vett részt, fontos alkotásait a világ 19 múzeumában őrzik. Az utóbbi időben felváltva Párizsban és Mexikóban dolgozik. Falfestményeinek különlegessége, hogy a műhelyében készülnek és csak a helyszínre szállítás után helyezi fel őket a kívánt felületre.