Átadták az ÚMZF zeneszerzőverseny díjait

2013.09.27. 00:45

Kamarazenei kategóriában Bella Máté, nagyzenekari kategóriában pedig a Magyarországon élő Alessio Elia nyerte az első díjat a harmadik alkalommal meghirdetett Új Magyar Zenei Fórum (ÚMZF) zeneszerzőversenyen, amelynek elismeréseit csütörtökön késő este, a nagyzenekari döntő után adták át a Művészetek Palotájában.

A hazai és külhoni, 40 év alatti magyar szerzők számára meghirdetett verseny történetében idén érkezett be az eddigi legtöbb, összesen 39 pályamű: 20 kamaradarab és 19 nagyzenekari mű. Öt kompozíció futott be a határon túlról. A szervezők, a Budapest Music Center (BMC) és a Művészetek Palotája az idei versenyt Ligeti György emlékének szentelte a zeneszerző születésének 90. évfordulója alkalmából.

Az elődöntőkből 4-4 mű jutott a döntőbe. A kamarazenei kategóriában szerdán este tartották a döntőt, de az Eötvös Péter vezette fő zsűri csütörtökön este hirdetette ki a több mint 3 millió forint összdíjazású verseny mindkét kategóriájának eredményét. "Azt mérlegeltük, hogy a fiatal alkotók milyen viszonyban állnak Ligeti György szellemiségével, mennyire innovatívak és a további előadások érdekében milyen professzionális az írásmódjuk" - mondta a díjátadón Eötvös Péter.

A kamaradarabok közül Bella Máté Trance című darabja lett az első, Tornyai Péter Cordes á vide című műve a második. A harmadik díjat megosztották Balogh Máté Gergely és Alessio Elia között.
A nagyzenekari művek közül Alessio Elia Rejtett dimenziók című darabja került az első helyre, míg a második Horváth Balázs dieReAlisierung einer komPositionja lett. A harmadik díjat Sándor Lászlónak ítélték, aki a Művészetek Palotája különdíját is megkapta.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány különdíjára Tornyai Péter és Bella Máté volt érdemes.
A két első helyezettől az MTVA egy-egy kompozíciót rendel, amelyet jövő tavaszi kortárszenei sorozatában mutat be. Bella Máté kamara- és Horváth Balázs nagyzenekari művét a Universal Music Publishing-Editio Musica Budapest megjelenteti és promotálja.