Ötnapos moszkvai utat nyertek Lezsákéktól

2013.09.27. 16:44 Módosítva: 2013.09.27. 16:45
De ez nem a Kit tud többet a Szovjetunióról?, hanem egy lakitelki orosz műveltségi vetélkedő volt. A keleti nyitást méltatta a rendszerváltó politikus.

A révkomáromi Selye János Gimnázium (Szlovákia) csapata nyerte a Tolsztoj Társaság által, országos és határon túli középiskolások számára meghirdetett orosz műveltségi vetélkedőt pénteken a Lakiteleki Népfőiskolán. A győztes csapat a felkészítő tanárukkal együtt, a vetélkedő fődíjaként egy ötnapos moszkvai kiránduláson vesznek részt.

Az orosz kultúra reneszánszát éli Magyarországon, köszönhető ez a keleti nyitás politikájának is – hangsúlyozta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnöke az eredményhirdetés után. A Lev Tolsztoj és kora című verseny célja az orosz kultúra értékeinek a lehető legszélesebb értelemben vett népszerűsítése, a középiskolások orosz kultúra iránti nyitottságának, érdeklődésének fejlesztése volt – mondta Lezsák.

A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület hirdette meg az orosz műveltségi vetélkedőt a magyar és a határon túli - magyar tanítási önálló vagy magyar tanítási nyelvű tagozattal vagy osztállyal rendelkező - gimnáziumok és szakközépiskolák diákjai számára.   A középiskolai vetélkedőre 64 csapat jelentkezett. Az első fordulóból 19 középiskolai csapat jutott tovább. Lezsák Sándornak a védnöksége, és az általa vezetett Lakitelek Alapítványnak a támogatása mellett kerül sor a népfőiskolán a második fordulóra. Csütörtökön, a zsűri döntését követően tizenegy csapat jutott tovább a pénteki, mindent eldöntő összecsapásra.