Felmondott az Újszínház művészeti vezetője

2013.10.03. 12:14
Megerősítette felmondásának hírét Pozsgai Zsolt, az Újszínház művészeti vezetője, de az okokról nem nyilatkozott.

"Nem nyilatkozunk az üggyel kapcsolatban, sem most, sem később" - mondta Mészáros Sándor az Újszínház sajtófőnöke az Indexnek, aki hozzátette, nem gondolkoznak új művészeti vezetőben. A Blikk információja szerint az Újszínház művészeti vezetője és főrendezője, Pozsgai Zsolt szakmai és anyagi ügyeken különbözött össze Dörner György igazgatóval, ezután mondott fel. A Blikk szerint Pozsgainak alkalmazotti státuszt ajánlottak fel, ez azonban nem teszi lehetővé, hogy a rendezései után kapjon pénzt.

Pozsgai Zsolt, aki 2012 februárjától az Újszínház művészeti vezetője, az MTI-nek csütörtökön elmondta: felmondásához az vezetett, hogy a színház igazgatójával, Dörner Györggyel bizonyos kérdésekben mást gondolnak. "De barátok vagyunk továbbra is" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy nem felháborodott elrohanásról van szó, hanem valaminek az "átgondolt véget vetéséről", amivel együtt jár, hogy folyamatban lévő munkáit még lezárja, ezért a hónap végéig még a színházban lesz. Hozzátette, hogy bár munkaviszonya megszűnik, de a későbbiekben is nyitott a színházzal való együttműködésre, rendezésre, de vezetői feladatokat nem vállal. A színház jelenlegi helyzetére, működésére vonatkozó kérdésekre nem válaszolt, és felmondásának részleteiről sem akart egyelőre beszélni.

Új darabját Kármán József Fanni hagyományait már nem is az Újszínházban vitte színre, hanem a Bakelit Multi Art Centerben. Pedig az Újszínház szeptember 4-i évadnyitó sajtótájékoztóját még Dörner Györggyel együtt tartották, és semmi nem utalt arra, hogy Pozsgai nem az Újszínházban képzelné el következő munkáit. Pozsgai Zsolt akkor hosszan beszélt a színház terveiről, és a színházat ért politikai támadásokról, kiemelve ugyanakkor, hogy szerencsére egyre több rendező akar velük dolgozni, neveket azonban továbbra sem említett, mert elmondása szerint „továbbra is vannak olyan sajtóorgánumok, akik felhívják a rendezőket, és lebeszélik őket arról, hogy az Új Színházban rendezzenek”. Pozsgai Zsolt Szeretlek Faust című darabja jelenleg is szerepel az Újszínház repertoárjában.