Osvárt Andrea nem bánja, ha megdöntik

2013.10.05. 19:34
Osvárt Andreát nem zavarja, hogy élete első főszerepe arról szól, hogy két pasi is meg akarja dugni, szerinte a Megdönteni Hajnal Tímeát egy humoros és romantikus sztori. A reklámszakmából érkezett Herczeg Attila viszont rendezőként ennél többet vár a történettől, szeretné, ha végre eljönne az értékelhető magyar vígjátékok kora.

Izomtrikó fölött neonszínű műszálas ing feszül a fülbevalós Szabó Simonon, de ha fúj a szél, susogós dzsekijét is ráveszi a szettre. A tűzoltó tömlőkkel locsolt Szabadság tér sarkában, a sötétben hőbörög, és miközben azt ecseteli, hogyan símogatja a pamutalasó a heréit, észre sem veszi, hogy közben leköpködi a vastagon sminkelt Jordán Adélt. Aztán Szabó sokadszorra is megpróbálja megdugni a hírlapos bódé citylightját, amiben Osvárt Andrea pózol egy plakáton. Ez egyébként sem Jordánt, sem Osvártot nem hozza lázba, utóbbit az sem zavarja, hogy élete első főszerepének lényege, hogy mindenki meg akarja dugni.

Véget ért a Megdönteni Hajnal Tímeát című film forgatása, amely a Filmalap legutóbbi merítését vizsgálva valószínűleg a legnézettebb magyar mozi lesz jövőre. A cél a harmincas korosztályt megszólítani, de a producerek úgy számoltak, hogy a húszasok is jót nevetnek majd, a negyvenesek pedig nosztalgiázni fognak a filmmel. A pasikat behúzzák egy-két szexjelenettel meg egy erős címmel, a nőket pedig a maradék száz perc alatt bőven kárpótolják romantikus szálakkal. A filmben lesz esküvő, Maserati és Mini Cooper, liftjelenet, Budapest és vidék, egy ostoba tahó meg egy intelligens szépfiú, karrier, siker, és az emögött szenvedő, szép, megtört nő. Semmit sem hagytak ki a magyar filmipar alapvető eszköztárából, a rendező viszont azt mondja, ez valami nagyon új lesz.

A legújabb titkos összetevő

Sajnos azonban a marketingesnek, reklámszakembernek sohasem szabad hinni, Herczeg Attila pedig a reklámszakmából jött. Élete első játékfilmje előtt mintegy kétszáz reklámot rendezett, egy sorozatot, a Hacktiont, és egy kisfilmet, a Mindenki boldog címűt, amit nálunk is meg lehet nézni. Ráadásul a vígjáték forgatókönyvét is egy exreklámos jegyzi, a Publicis reklámügynökség korábbi kreatív igazgatója, Csurgó Csaba, aki szövegíróként kezdte, most viszont már inkább kiadói munkájára, az Agave vezetésére koncentrál. Ennek a két személynek tehát nem feltétlenül hinnénk, Herczeg szerint viszont éppen korábbi szakmájuk és eddigi tapasztalataik a garancia arra, hogy kilépnek az elunt magyar sikerfilm-sablonok mögül, és nem egy provinciális sztorit tesznek elénk.

Azt azonban, hogy mi lesz a magyar film bifidus essensise, Q10 koenzimje, aktív folteltávolító expert formulája, csak körülbelül tudta megmondani. "Ez a történet bárhol játszódhatna a világon, mindenhol értenék" – mondta az Indexnek a rendező, és hozzátette, hogy a reklámszakmában is pontosan ezt várták tőle a megrendelő világmárkák.

Palácsik helyett

A fiatal tehetségek filmbéli sorában eredetileg szerepelt Vajna (Palácsik)  Tímea is, aki plázacicát alakított volna két kisebb, erotikus jelenetben, Andy Vajna felesége azonban visszalépett. Ott volt viszont Lengyel Tamás, Jordán Adél, Szandtner Anna, Szervét Tibor, valamint a 86 éves, Kossuth-díjas Békés Itala.

A frissességet szerinte nemcsak a világtrendeket követő sztori, hanem a színészi gárda is garantálja. Ugyanis Herczeg saját maga is "nagyon unja azokat a magyar filmeket, amelyekben mindig ugyanaz a tíz-húsz arc játszik". Ráadásul szerinte a harmincas színészgeneráció tehetségei eddig kimaradtak a szórásból, érhető ok nélkül. Céljához, hogy felkarolja és sztárrá tegye például Osvárt Andreát (Utórengés, Transporter), Simon Kornélt (Társas játék), Szabó Simont (Papírrepülők) és Lengyel Tamást (Tréfa), kapóra jött egy 15 éves érettségi találkozó története.

A sztori szerint erre a találkozóra libeg be Hajnal Tímea (Osvárt Andrea), a sikeres modell, aki már unja a külsőségeket, és zavarja, hogy emberi énje senkit sem érdekel. Kapóra jön neki tehát a nősülni készülő Simon Kornél, aki emberi oldala iránt erősen érdeklődve rögtön meg is dönti őt a ruhatárban. Persze túl szép lenne, ha minden menne tovább a maga útján, erről pedig mindketten mélyen hallgatnának a következő öt évben, de Bögöcs (Szabó Simon) videóra veszi az aktust, és zsarolni kezdi az újdonsült párt. Hogy ebből a történetvonalból végül hogyan kerül Osvárt esküvői ruhában egy Maseratiba, azt egyelőre nem tudjuk.

Újoncok sztárallűrrel

Osvárt a forgatás utolsó napjaiban fáradtnak tűnt. Habár nem panaszkodott, azért nem felejtette el megemlíteni, mennyivel jobb körülményekhez szokott az elmúlt években Olaszországban. Ezek után nem csoda, hogy szerda este a Széchenyi téren állva egy stábtag nekünk is csak pironkodva merte bevallani: "itt nincs büfékocsi, csak egy csomagtartóból adunk kávét; tudjátok, ez egy alacsony költségvetésű magyar film".

Osvárt Andrea a 2009-es Poligamy óta először forgatott Magyarországon, az elmúlt tíz évben ezt leszámítva csak külföldön dolgozott, összességében pedig ez az első főszerepe. Saját lakosztály helyett itt legjobb esetben is csak egy egyágyas szoba járt neki, de az Indexnek azt mondta, fel volt erre készülve, amikor elvállalta a munkát. "Régóta terveztem a hazatérést, vártam a lehetőséget" – mondta. Örült, amikor végre egy ütős magyar forgatókönyvön tudott röhögni egy olaszországi szállodában. Ráadásul Osvárt úgy érzi, az emberi életre vágyó modell lány történetét szinte rá írták, hasonló problémáktól szenved ő is.

Amikor az új generációról, lehetőségekről, vérfrissítésről, ráncfelvarrásról és Q10-ről kérdeztük, a színésznő is azt mondta, őt is zavarja már a sok, ezerszer látott magyar színész, a folyamatosan élvonalban lévő arcok, akik nem a szerepüket, hanem saját magukat játsszák minden filmben. Számára hitelesebbek a kevésbé ismert tehetségek, akik még tudnak újat mutatni. Arra a kérdésre, hogy ő önmagát játszó sztárnak vagy nyers tehetségnek tartja-e magát, nem tudott válaszolni, azt mondta, van átfedés. Még szerencse, hogy egy egyébként is ráillő szerepet vállalt az exmodell.

Tahó, bunkó, gyűlölnivaló szerepével valószínűleg csak Szabó Simon volt elégedetlen, mert egyébként Simon Kornél is azt mondta, olyan bőrbe bújhatott, amiről nem is tudta, hogy álmodik. De ha álmodott volna, akkor pont ilyet akart volna, pont ennyire jól fésült frizurával. Olyan ez neki, mint a cseresznye a habon, csokoládé a kaviárhoz, mint az Olympos tetején állni. Végre egy főszerep, mondta.

Ehhez képest Szabó Simon alig várja, hogy letudjon minden felvételt, és nullás géppel essen a film kedvéért megnövesztett hajának meg szakállának. Ő a filmben az a tipikus figura, akit már az gimiben is mindenki utált, és ő bosszúból, meg mert jó poénnak tartotta, májkrémet nyomott osztálytársai kabátzsebébe. A gusztustalan csődör imidzsét viszont tökéletesen sikerült magáévá tennie: kellő öniróniával, de erről a sajttájon és a forgatáson sem mondott le, a kérdéseket könnyedén verte le tahó stílusban, amikor pedig nem forgott a kamera, jó nagyott csulázott a film kedvéért feláztatott utcára. Aztán persze komolyra fordította.

Egy meg egy

A Megdönteni Hajnal Tímeát 334 millió forintból készül, amelyből 233,5 milliót a Magyar Nemzeti Filmalap utalt. Emellett a támogatók között szerepel az RTL Klub, a Focusfox és a Borsodi is. A producerek szintén elsőfilmesek, Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila eddig csak társproducerként dolgoztak például a 3D-s Nyócker és a Tüskevár készítésénél.

A filmet augusztus közepén kezdték forgatni és a héten fejezték be. 2014. február 14-én, Valentin-napon kerülhet a mozikba, 16-os korhatárbesorolással. A készítők remélik, a filmet külföldön is bemutathatják majd. A forgalmazó kiléte egyelőre nem ismert.

Osvárt Andrea jövő héten visszautazik Olaszországba, hiszen a Megdönteni csak alkalmi hazai munka volt. Hogy mikor látjuk újra Budapesten dolgozni, nem tudja, de elképzelhető, hogy legközelebb producerként jön.

Herczeg a forgatást záró sajtótájékoztatón azt mondta, megterhelte az egy hónapos feszített tempó, hiszen reklámosként 2–3 napos munkákhoz szokott. Az Index kérdésére belátta, hogy a  mélyreszántás helyett inkább zsánerfilmre kell számítani, de állítása szerint ő és Csurgó is mindent megtettek, hogy "ne egy letolt gatyás vígjáték, és ne is egy egy-kétezer értő embert meg a szerzőt érdeklő fesztiválsiker" legyen a végeredmény. Herczeg ehelyett Fazekas Csaba (nálunk is megnézhetőBoldog születésnapot című filmjét nevezte követendő példának, mint arany középút, és mint az elmúlt tíz év legjobb magyar munkája.

Az utolsó forgatási nap estéjén, a Széchenyi tér sarkán fagyoskodva, elnézve a  hírlapos bódét kefélő Szabó Simont meg az Osvárt Minije elé vetődő gizda kaszkadőrt, nehéz lenne elképzelni, ahogyan a stáb az Ezüst Medvéért sorakozik – de ez nem baj, mert egy jó mozi kijöhet belőle. A reklámosok meg legfeljebb rámutatnak majd az apróbetűs részre, amit most még nem látunk. "Tudod, nekem most bizonyítanom kell" – mondta Herczeg, és pontosan ezt várjuk tőle.