no

Karel Gott-emlékérmet készítenek Csehországban

2013.10.30. 15:48
Arany és ezüst emlékérmeket ad ki Karel Gott, a cseh könnyűzene legendás alakja jövő évi 75. születésnapja alkalmából a Cseh Pénzverde.

A prágai „arany csalogány” 2014. július 14-én lesz 75 éves. A Cseh Pénzverde ebből az alkalomból ad ki arany emlékérmeket, illetve olcsóbb ezüst emlékérmeket. Az érmek végső változatát, amelyeket Jaroslav Bejvla és Peter Horák tervezett meg, az énekes kérésére felesége, Ivana és két lánya választotta ki. Az emlékérem egyik oldalán Karel Gott arcképe, míg a másik oldalon egy líra és egy babérkoszorú lesz látható. „Minden művész számára megtisztelő, ha egy Karel Gott-nagyságú személyiségről készíthet emlékérmet” – nyilatkozta Peter Horák újságíróknak. Az egyunciás arany emlékérem 55 ezer koronába, a félunciás 27 500 koronába fog kerülni. Az olcsóbb ezüst emlékérmek ára 2000 korona lesz.

Karel Gott a csehek legkedveltebb énekese: 1963 óta harminchétszer nyerte meg a közönségszavazást és a vele járó Cseh, illetve Arany Csalogány díjat. Gott fél évszázada a cseh könnyűzene egyik legnépszerűbb sztárja. Eredetileg villanyszerelőnek készült, de a prágai Alfa és Vltava táncos kávéházakban hamar népszerűséget szerzett, és amatőr énekesből hamar profi lett, sőt a prágai konzervatóriumban opera szakon végzett. Karrierje során mintegy 150 lemezt adott ki. Festeni is imád, képei iránt nagy a kereslet. Egyik első nagy kiállításán, 1999-ben Prágában az egyik képéért 1,4 millió koronát fizetett az egyik érdeklődő. Ennek ellenére ritkán adja el képeit, inkább elajándékozza őket barátainak.