Ákos 12 millióért írt rádiószignált

2013.10.31. 15:48
A zenész cége a piaci viszonyoknak megfelelő áron szállította le a szignálokat. Vajon miért titkolóztak a szerződések kapcsán?

Az Átlátszó 2013 márciusában szerette volna megtudni, hogy az MTVA milyen feltételekkel szerződött Kovács Ákos zenész Fehér Sólyom Kiadói és Kereskedelmi Bt. nevű cégével arra, hogy a zenész a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, valamint az MR4, MR6 és MR7 rádiócsatornák hangzó arculati elemeit megtervezze, azokhoz zenei hangszerelést készítsen, és ezekek rögzítse is. Mivel az MTVA nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a szerződés trartalmát, az Átlátszó pert indított annak megszerzésére, amit idén szeptemberben meg is nyert. 

Az október 30-án az Átlátszónak elküldött szerződés értelmében Kovács Ákos cége 22 darab, egymással összefüggő elemből álló szignál készítésére szerződött, csatornánként eltérő hangszereléssel. Az összesen 220 darabból álló gyűjteményért az MTVA 12 millió forintot fizetett ki, tehát egy kész szignál kb. 50 ezer forintba került. A szerződésből az is kiderült, hogy a közreműködőket is Ákos cége fizette, sőt, a közmédia megkapta a szignálok örökös használati jogát is - anélkül, hogy egy fillér jogdíjat fizetnének azokért.

Érdekes, jegyzi meg az Átlátszó, de korábban nem 220, hanem 320 szignál készítéséről volt szó. Erről Ákos a szerződés megkötése után beszélt a Heti Válasznak. Az Átlátszó szerint a zenész vagy rosszul emlékezett, vagy adott száz szignált ajándékba, vagy az MTVA nem küldte el az összes vonatkozó szerződést. Ami az árazást illeti, a piaci árnak megfelelőnek tűnik, viszont azt nem tudni, hogy ugyanennyiért vagy kevesebbért mit lehetett volna másik szerzőtől kapni. Ha viszont nincs verseny, akkor az Átlátszó szerint az lenne a legkevesebb, hogy a szerződés tartalma nyilvános.