A maffiának dolgozik Putyin kedvenc popsztárja

2013.11.01. 10:20
Grigory Leps
Fotó: Wikipedia

Az amerikai pénzügyminisztérium feketelistára tette Vlagyimir Putyin kedvenc énekesét, akit 2011-ben kitüntett az orosz állam, tavaly februárban pedig több mint százezer ember előtt lépett fel Putyin egyik kampányrendezvényén. Az amerikaiak ugyanis azt mondják, hogy a Grigory Leps művésznevet viselő sztár a Testvérkör nevű, főleg drogcsempészettel foglalkozó orosz maffiaszervezetnek szokott pénzt szállítani.

Leps a Bloombergnek a gyanúsításra csak annyit reagált, hogy akkor Obamáék ássák fel és vigyék börtönbe Frank Sinatrát, mert őt is a maffia nyomta. Egyébként ha valaki felkerül a Pénzügyminisztérium feketelistájára, akkor lefoglalják amerikai vagyonát, és az USA-ból senki nem utalhat neki pénzt.

Az oroszok fel vannak háborodva, hogy az amerikaiak csak úgy bűnösnek nyilvánítják állampolgáraikat. „Sajnos gyakori, hogy honfitársainkat az Egyesült Államok kendőzetlen módon diszkriminálja, például úgy, hogy minden ok nélkül megtagadják tőlük a beutazást, vagy pénzügyi szankciókat hoznak ellenük" – írja a külügyminisztérium.

Frank Sinatráról egyébként tényleg mindenki azt gondolja, hogy voltak kapcsolatai a maffiával. Róla mintázták például a Keresztapában Johnny Fontane karakterét. Az 51 éves Lepsről azt írja a Wikipédia, hogy stílusa az orosz sanzon és a könnyűrock keveréke, ütőhangszereken tanult játszani, és szabadidejében keleti keresztény ikonokat gyűjt. Van egy "Asztalomon pohár vodka" című száma is, amiről nem találtunk videót, de itt egy másik sláger, a "Vér, izzadtság, könnyek, szerelem". Vagy szeretet, ezt igazából a kontextus dönti el.