Kétmillió forinttal díjazták a fiatal tehetségeket

2013.11.06. 16:46
Nyolc fiatal művész - öt színész, egy-egy látványtervező, zeneszerző és balett-táncos - vehette át az idei Junior Prima Díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését kapta:

  • Balázs Juli látványtervező
  • Keresztes Gábor zeneszerző, hangeffektus-tervező (Szputnyik Hajózási Társaság)
  • Medvecz József táncos (Magyar Állami Operaház),
  • Molnár Nikolett (szolnoki Szigligeti Színház)
  • Réti Adrienn (Vígszínház)
  •  Molnár Áron (Vígszínház)
  •  Krisztik Csaba (Forte Társulat)
  • Schruff Milán színész

A kétmillió forinttal járó díjra érdemes fiatal tehetségeket idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelölték. A zsűri tagjai:

  • Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész
  • Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának  tagja
  • Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatóasszonya
  •  Káel Csaba színházi és operarendező
  • Molnár Piroska, a Nemzet Színésze
  • Orlai Tibor művészeti menedzser és producer

"Egy sikeres magyar vállalkozás csak egy sikeres, innovatív társadalomban lehetséges" – mondta dr. Spéder Zoltán, az FHB elnöke, utalva ezzel arra, hogy bankja nemcsak az értékek teremtésére és megőrzésére, hanem a fiatal generációra is kiemelt figyelmet szentel. Emiatt tartják különösen fontosnak a mecenatúrát, noha a válság nehezen érinti őket is, mondta az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Bálint András, a Radnóti színház igazgatója később ennél jóval derűlátóbban reagál az elhangzottakra: "Szerencsére fiatal tehetségekből azért nem szenvedünk hiányt".

Balázs Juli látványtervező

Pályatársai különleges látásmódú alkotóként ismerik Balázs Julit, aki első nagyszabású munkáját Grazban valósította meg, ahol Kafka Amerikájához készített díszleteket. A fiatal díszlet- és jelmeztervező jól bánik a rendelkezésre álló keretekkel, s ha kell, akkor ő maga ragad ecsetet. Jelenleg párhuzamosan dolgozik a Vígszínház januári Revizorjának, illetve a Schauspielhaus Graz márciusra tervezett Das Ballhaus című előadásának díszletein.

Balázs Juli látványtervező

Keresztes Gábor zeneszerző, hangeffektus-tervező (Szputnyik Hajózási Társaság) 

A zenei munkatársként és sound designerként tevékeny Keresztes Gábor színházi előadások zenéit és hangvilágát készíti el. Munkájában többnyire arra törekszik, hogy a filmekéhez hasonló hangzást valósítson meg. Nála a zene nem csupán hangulatfestő elem, hanem már-már autonóm szereplő, mondják a kollégái. A színház mellett a Nekem lőttek című 2011-es kisjátékfilmben rendezőként is kipróbálta magát, de ő szerezte az Isteni műszak zenéjét is.

Keresztes Gábor zeneszerző

Medvecz József címzetes magántáncos (Magyar Állami Operaház) 

2005-ben került az Operaházba Medvecz József, aki számára az út fontosabb, mint a cél. A balettáncos hangsúlyozza is, hogy pályája állomásait szereti maximálisan megélni. Talán ennek is köszönhető, hogy számos kiváló főszerepet sikerült elnyernie: ő táncolta például Lenszkijt az Anyeginből, Albert herceget a Giselle-ből, a Rómeó és Júlia Mercutióját vagy Levint az Anna Kareninából, a jelenleg futó előadások közöl pedig a Diótörő hercegét, valamint az Aranyecset Benczúr Gyuláját alakítja.

Medvecz József táncos

Molnár Nikolett (szolnoki Szigligeti Színház) színművész

Habitusa és nőisége már-már Ruttkai Évát idézi, tartják a pályatársak Molnár Nikolettről, aki 2008-ban került a szolnoki Szigligeti színházba. Az itt töltött több mint fél évtized alatt olyan szerepeket játszhatott, mint a Bánk bán Melindája, a Rómeó és Júlia Júliája, az Üvegcipő Irmája vagy a Tanítónő Flórája. Jelenleg a Kaktusz virágában, a Sárga liliomban és a Goldoni Chioggiai csetepatéjában láthatjuk.

Molnár Nikolett színművész

Réti Adrienn (Vígszínház) színművész

"Azért jó színésznek lenni, mert sokfélének lehet lenni" – vallja Réti Adrienn, aki miután két éven át volt a Bárka színház tagja, 2011-ben szerződött a Vígszínházhoz. Október 25-én töltötte be huszonkilencedik életévét, épp aznap, amikor bemutatták a Danton halálát, amelyben ő is emlékezeteset alakít. A színház mellett játszott a Poligamy és a Megdönteni Hajnal Tímeát című filmekben, illetve a Társas játék, a Casino, valamint a Chili vagy Mangó című sorozatokban is.

Réti Adrienn színművész

Molnár Áron (Vígszínház) színművész

Immár harmadik éve tagja a Vígszínház társulatának Molnár Áron. A Vajdaságból származó Molnár Áron csak négyéves volt, amikor eldöntötte, hogy színész szeretne lenni, tizennyolc évesen pedig már felvételt nyert a Színművészetire. Fontosabb szerepei közé tartozik például az Álomkommandó Robija, Tybalt a Rómeó és Júliából, a Makrancos Kata Grumiója, továbbá Sír Kán a Dzsungel könyvéből.

Molnár Áron színművész

Krisztik Csaba (Forte Társulat) színművész

Szuggesztív színpadi jelenlétével nyerte el a zsűri elismerését Krisztik Csaba, aki Margittáról, egy a magyar határtól alig harminc kilométerre fekvő partiumi kisvárosból került előbb Szentesre, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Két debreceni, majd további két, a József Attila Színházban eltöltött évad után a független Forte Társulat tagja lett. "Itt találtam meg azt az inspiráló közeget, sajátítottam el azokat a művészi kifejezési formákat és színészi eszközöket, melyekben a mai napig működöm". Jelenleg a Lear király székesfehérvári bemutatójára készül, emellett pedig A nagy füzet és a Godot-ra várva című előadásokban játszik.

Krisztik Csaba színművész

Schruff Milán színművész

Jelenleg szabadúszóként keresi a jó darabokat és a zseniális rendezőket Schruff Milán, aki mindjárt az egyetem elvégzése után – Haumann Péter és Rudolf Péter mellett – főszerepet kapott a Kalandorok című nagyjátékfilmben. 2007-től négy éven át  játszott az egri Gárdonyi Géza színházban, az itt töltött időszakra pedig mindmáig nagy szeretettel és hálával tekint vissza. Mostanság a Karinthy színház, a budaörsi Latinovits színház, illetve olyan független társulatok előadásaiban szerepel, mint a HOPPart Társulat és a SZAKKÖR színházi műhely.

Schruff Milán színművész