Világverő borászat vagy balatoni villa a nyerő?

2013.11.07. 11:04

Kilencedik alkalommal rendezzük meg az Építészfórummal közösen a Média Építészeti Díja szavazást, amelynek indexes fordulójában olvasóink dönthetik el, idén melyik a legkreatívabb, legjobb épület, vagy egyszerűen csak melyikbe költöznének be a legszívesebben. A nyerteseket csütörtök este hirdetjük ki a Katona József színházi esten, ahol a szakmai győztesekre is fény derül. A szavazáshoz csak egy egérre van szüksége. A legjobbnak adjon 10-est, 1-et pedig az kap, amelyikbe be sem tenné a lábát.

A szavazásnak vége

Az ősi hagyományok folytatása – Tihanyi Kogart-ház

A tihanyi kortárs képzőművészeti múzeum első látásra sablonos építménynek tűnik. Az utca felől áll a régi kőépület, amely mögé egy hagyományos formájú, de láthatóan új, földszintes épületszárnyat húztak fel. Az egész az építészeti tervek láttán lesz érdekes. Kiderül ugyanis, hogy éppen az unalmas új részek a régiek, már ha régnek hívjuk a hetvenes-nyolcvanas éveket. Az évszázados kőházat pedig tavaly húzták fel egy sátortetős kockaház helyére. Itt tehát kirajzolódik a klasszikus északi parti kulturális képlet: a cuki falucskában elégedetten nézzük a szépen megtartott, nádtetős parasztházakat (ezeket vásárolták és újították fel a pesti értelmiségiek), és fintorgunk a műanyag ablakos kockaházakon (itt élnek a helyiek). 

A tradicionális építmény mindenesetre tényleg olyan autentikusan néz ki, hogy az boldoggá teszi bármelyik városi látogatót, a különösen szofisztikáltak pedig megállapíthatják, hogy milyen ügyesen illesztették be az ősi kőfalakba a kortárs keskeny ablakokat, látszóbeton keretekkel. Ide az szavazzon, aki fontosnak tartja a tradicionális magyar építészet megtartását.

Vezető tervezők: Bársony István, Wenczel Attila, Hanusovszky Andrea

5,58

Cool Balaton – Balatonfüredi villa

A borok, a macaron, a gasztroblogok és a longboard után (de még a pho leves előtt) jött a Balaton divatja. Már nem jobb híján, hanem szándékosan utaztak tömegek nyaralni a tóhoz, leginkább persze az északi partra. Természetes tehát, hogy itt is megjelent az az építészet, ami egyszerre tájjellegű és cool. Ez a ház magán hordozza az amúgy remek divat minden jellegzetességét. Rusztikus: nádtetős, terméskő falú, klasszikus vonalvezetésű. De a faltól falig ablakokon ugyanilyen jogon a kaliforniai partot is nézhetnénk. Az üveg tolóajtók egyik oldalán koktélterasz, a másikon minimalista berendezés kapott helyet. Ha Ön szerint a divat jövőre is kitart, ide kell szavaznia.

Vezető tervezők: Basa Péter (1964–2009), Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám

7,36

Etetés – Richter Gedeon-raktárhomlokzat

Az építész számára olyan szép burkolatot tervezni egy épületre, mint amikor az orvos fájdalomcsillapítót ír fel, vagy a gitáros a Yesterdayt pengeti egy buli hajnalán. Instant siker, de a szakember azért tudja, hogy nem emiatt tanult évtizedekig. A Richter Gedeon régi betontömbjének új burkolata egyértelműen látványos lett. Fémlemezzel borították, és kis fémszárnyakkal bolondították meg a raktárépületet, amitől rögtön az lett az érzésünk, hogy odabenn nyilván high tech dolgokat működtetnek fehér ruhás profik. Építész szempontból a betonkocka azonban maradt ami. Az akció inkább a képzőművészet körébe tartozik, de kit érdekel ilyesmi, ha ettől egy kicsit jobban néz ki ez a külvárosi iparnegyed?

Tervező: Nagy Csaba

4,91

Faház

Az építészet lényege a gondolatban, és nem a drága anyagokban rejlik, mutatja ez fapanelekből épült erdei ház. A dobozszerű épület visszafogott, mint egy vegán jógatanár a vadászbálon. Az unalomtól azonban megmentik a sarokra tolt ablakok és a változatos méretű és formájú üvegfelületek. Nem a jógaoktatót, hanem az épületet.

A faházról három különböző borítással is kaptunk fotóanyagot. Nekünk a legjobban a natúr tetszett, de volt fekete falú, sőt lakáj egyenruhás is, a feketén natúr facsíkozással. A natúr hangsúlyoza az épület fő erényét, a keresetlenséget. Ha úgy érzi, legszívesebben most kiemenne az erdőbe, hogy összeüssön magának egy ilyen menedéket, erre kell szavaznia.

Tervező: Turányi Bence

6,26

Japán–magyar rokonság – Bencés Erdei Iskola

Régi épületek kiegészítésénél két nagy csábítás van. A bátortalan építész megpróbál olyat létrehozni, ami pontosan másolja az eredetit, és ez nemcsak a kihagyott lehetőség miatt kellemetlen, hanem mert végeredmény az új anyagok, technikák miatt ritkán lesz olyan, mint a régi. A fejlett egóval rendelkező tervező pedig valami formabontót hoz létre, ami lehet maradandó alkotás, ha egyedi és illeszkedik is, de az egész mégis könnyen fordul öncélú egyénieskedésbe.

A középutat ez a majorsági épületből kialakított erdei iskola mutatja. Itt az új szárny szellemiségében, formájában másolja a régit, de rácsos új szárny mégsem tesz úgy, mintha az elmúlt száz év nem történt volna meg. Egyszerre magyar, korhű, de pavilonszerűségével a kortárs építészet, a minimalizmus jegyeit is magán viseli, sőt, azon sem lepődnénk meg, ha azt mondanák, egy japán építész áll az egész mögött. Amennyiben elege van a trükkös építészeti megoldásokból, ez az Ön épülete.

Vezető tervező: Gutowski Robert

5,34

Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont

Első látásra egyértelmű, hogy ez az építmény a holland hadsereg dizájnbunkere, amely igen praktikus, miközben jelentős esztétikai élményt nyújt az ország támadóinak és védőinek egyaránt. Nem lepődtünk meg azonban akkor sem, amikor kiderült, hogy a bunker nem tengerparti dűnéken, hanem a Ság-hegy oldalában áll, és funkciója a védelem helyett az, hogy egy valamikori vulkánról nyújtson ismereteket. Az épület ugyanis szinte szoborként jeleníti meg a vulkán lényegét. 

Zártság, zömök, súlyos formák, dísztelen egyszerűség. Az egészben mégis ott a természetes anyagok nyers szépsége. Ha megtalálja az esztétikát egy darab szép formájú kőben, akkor Önnek ez lesz a kedvence.

Vezető tervezők: Földes László (a szerzőnek csak névrokona), Balogh Csaba, Tatár-Gönczi Orsolya

5,07

Nehézborral a világdominanciért – Somló hegyi borászat

Ha valaki végre leforgatná azt a sci-fit, amelyben Magyarország titkos, világot leigázó fegyvere a bor, akkor tudnia kell, hogy a díszlettel már nem kell bajlódnia. A Somló hegy oldalában ugyanis már felépítették azt a „borászatot”, amelyről csak a legnaivabbak gondolhatják, hogy hagyományos borokkal foglalkozik. A kompexum az egyik oldalról egy domb alá bújik, nyilván a műholdas megfigyelés ellen. Másik oldalából viszont egy nyeregtetős ház áll ki hosszan: vélhetően itt végzik a nehézbor készítéséhez szükséges részecskegyorsítást.

A „borászat” rendelkezik még a domb mélyére vezető széles kapuzattal, a rakétaszállító kamionok fogadására, és futurisztikus formákkal dolgozó, látszóbeton belső terekkel. Az egész olyan látványos, ahogy az egy nagy költségvetésű nemzeti sci-fihez kell. Andy Vajnánál biztos a támogatás, annyi a megkötés, hogy Eperjes Károlyt kötelező lesz szerepeltetni. 

Vezető tervező: Ekler Dezső

5,15

Nem focistadion – A szegedi Agóra épülete

A kortárs magyar építészetben már az eredmény, ha egy állami beruházás nem focistadion formájú. A szegedi tudásközpont például úgy néz ki, mint egy közintézmény. Fehér, szögletes és praktikus, ami, tekintve hogy ez valóban egy tudományos és kulturális központ, nem pedig delfinárium, vállalható megközelítés. A tervezők erényei ott mutatkoznak meg, hogy a komplexum puritánsága ellenére sem nyomasztó. A tömbök fehérségét a színes ablakkeretek, a süllyesztett ablakok és a fém átkötőhidak oldják. Valószínűleg ilyen okokból került az egyik sarokra a kellemkedő torony is. 

Ha nem gondolnám, hogy a visszafogottság mögött szigorú gazdasági okok állnak, akkor akár a tudomány metaforája is lehetne az épület, mert hogy erényei belül mutatkoznak meg. Világos terekben, tágas aulákban pezseghet a szellemi élet. A komplexum felépítését is a technológia szervezi: a tereket geotermikus energiával fűtik, emiatt, nem pedig a látvány végett épült a vitorlákkal borított klímatorony. Ha komoly ember, aki a belső értékekben hisz, ne sajnálja a pontokat!

Tervezők: Helmle Csaba, Báger András

5,29

Óriásposzter helyett – A Hideg-ház

Mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy lakhelye ne csak az a tér legyen, ahol alszik és a cuccait tárolja, hanem egyúttal kifejezze életfilozófiáját is. Lehet vásárolni például a világnézetünket tükröző óriásposztert a falra, egyesek viszont inkább úgy döntenek, hogy házuk megjelenésében fogalmazzák meg filozófiájukat. Ez a romantikus, sziklás, erdős hegyoldalba épült ház például a világ egységét alkotó kettősségről beszél. A ház szigorú formáit a természetes anyagok oldják. A struktúra zárt, egyetlen dobozba zsúfolódik, de a teret nyitják a széles ablakok és a két rész közti terasz. Váltakozik a sötét és a világos, a kint és a bent is. 

A feladatot tökéletesen megoldották, igaz, az egész kicsit macerásabb, mint felragasztani egy igényes, pálmafás tapétát.

Építészek: Béres Attila, Balázs Jusztina

6,36

Varázsdoboz – Medve utcai irodaház

Az építészet története arról is szól, hogy a tervezők különböző módokon megpróbálják elfedni a tényt: valójában egymás fölé vagy mellé pakolt dobozokban lakunk. A trükkök változatosak, az építészek még fejlett korunkban is díszekkel, ornamentumokkal dolgoznak, sőt, az organikusnak nevezett formák terjedése Magyarországon állami segítséget is kapott. Pedig a huszadik század eleje, legalább a Bauhaus megjelenése óta köztudott, hogy a kocka nem ciki. Stílusérzék kérdése, hogy az építész lakótelepeket hoz ki belőle, vagy inkább olyasmit, mint a Medve utcai irodaház.

Az építészek ebben az épületben egyenesen hangsúlyozták, hogy az irodisták egymás fölé helyezett dobozokban dolgoznak, de ez a jó arányok, a szellős tervezés miatt nem falansztert, hanem vonzó és izgalmas formát eredményezett. 

Az irodaház a nemzetközi gyakorlatban közismert témát dolgoz fel. Láttunk már konténerekre emlékeztető formákból építkező japán épületet, vagy ott vannak a New York-i New Museum kockaformái. Mégis, a könnyedség, ahogy az üvegdobozok épületté állnak össze, és ahogy ez a kortárs forma illeszkedik a klasszikus tömbökből álló városrészbe, egyedi és izgalmas épületet eredményez. Ha el tudja képzelni, hogy a monitora fölött elnézve boldogan hordozza körbe a tekintetét a faltól falig ablakokon át látszó városon, szavazzon egy nagyot!

Vezető tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt

5,32