Phillips kapitány és a valóság

Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A mentőcsónak, amiben Phillipset fogvatartották az USA-ban van, múzeumba került. A National Navy UDT-SEAL Museumban, Floridában van, láthatóak rajta a lövések nyomai. A film készítői is meglátogatták, hogy élethűen tudják visszaadni a csónak belsejét.

  • Abduwali Musét harminchárom év és kilenc hónap börtönre ítélték amerikában, a büntetést Indiana államban, Terre Haute-ban tölti jelenleg is. Nagy kérdés volt a perben, hogy Muse hány éves. Ha gyerekkorúnak találták volna, enyhébb büntetésre ítélik. Mivel Szomália egy tipikus “bukott állam”, ahol központi hatalom igazából egyáltalán nincs, a közigazgatás sem működik: nincs anyakönyvvezetés sem.

    A BBC beszélt a fiú anyjával, aki szerint a támadás idején tizenhat éves volt. Az amerikai bíróság szerint viszont nem volt kiskorú, és Muse is különböző életkorokat adott meg, végül azt mondta, hogy tizennyolc éves volt a támadás idején.

    Kalózkodással, emberrablással és illegális fegyvertartással kapcsolatos bűncselekményekkel vádolták meg, ezekért összesen négy életfogytiglani büntetést is kaphatott volna. Az amerikai törvények szerint a kalózkodást kötelező halállal büntetni, a bíró nem mérlegelhet. Muse viszont vádalkut kötött az ügyészséggel: beismerte az emberrablást és más bűncselekményeket, cserébe ejtették a kalózkodással és a fegyvertartással kapcsolatos vádakat. Muse többször is öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben, és egyszer sem volt hajlandó találkozni a film készítőivel.